Herstel metaal 2011 van korte duur • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Herstel metaal 2011 van korte duur

In 2010 en in de eerste helft van 2011 profiteerde de Nederlandse staal- en metaalindustrie van de groei van de export. Die groei compenseerde de zwakkere binnenlandse vraag, die de afgelopen jaren te lijden had onder de stagnatie van de bouwproductie en de teruggelopen vraag vanuit de machine-industrie en de sector consumentenproducten. Dat, en meer, staat te lezen in de Atradius Market Monitor over de staal- en metaalindustrie in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Australië, Japan, India en Rusland.

In 2010 kromp de binnenlandse verkoop in Nederland met 4,4%, terwijl de uitvoer met 4% steeg. Ook in 2011 zal, volgens de Market Monitor van kredietverzekeraar Atradius, de export sneller groeien, met name dankzij de opleving in Duitsland, met een verwachte omzetstijging van 4%. In 2010 ging de metaalverwerkende industrie gebukt onder de forse en gestaag stijgende metaalprijzen. Bijzonder getroffen werden bedrijven die tijdens en na de crisis van 2008/2009 onvoldoende hadden geherstructureerd, evenals bedrijven met een zwakkere onderhandelingspositie dan hun metaalleveranciers en klanten.

 

pdf bestand  Market Monitor Atradius November 2011.PDF

 

Herstel metaal 2011 korte duur

Nederlandse metaalbedrijven waren in 2011 slechts in bescheiden mate in staat om prijsstijgingen door te berekenen

 

Wereldwijde groei?

De wereldwijde staalindustrie biedt goede vooruitzichten op twee voorwaarden en dat zijn, aldus de World Steel Association, ten eerste dat de vraag uit opkomende markten dynamisch blijft en ten tweede dat de aanpak van de schuldencrisis door de EU de volatiliteit op de aandelen- en financiële markten doet dalen. Alleen als aan deze twee voorwaarden is voldaan, zal het wereldwijde staalverbruik in 2011 en 2012 met respectievelijk 6,5% en 5,4% groeien.

 

Teruglopende vraag

Dat wil niet zeggen dat de Europese staalindustrie geen problemen kent. In de tweede helft van 2011 viel de productie van staal terug omdat staalhandelaren en afnemers een afwachtende houding aannemen: zolang de vooruitzichten nog onduidelijk zijn, zijn ze op hun hoede om grotere voorraden in te slaan. Zoals uit de Market Monitor van deze maand blijkt, worden de problemen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland nog verergerd door de teruggelopen vraag van de belangrijkste afnemers, met name de bouwsector. 

 

China blijft sterk 

Tot nu toe is de redder van de sector de sterk toenemende vraag uit China. Het is te hopen dat de maatregelen van de Chinese regering om de inflatie te beteugelen niet te al te veel invloed zullen hebben op die vraag. Het begin van de wederopbouw in Japan na de tsunami en aardbeving in maart, zal de staalindustrie in belangrijke mate ten goede komen. Bovendien wordt de nieuwe entiteit die voortkomt uit de onlangs aangekondigde fusie van twee grote Japanse staalproducenten, Nippon Steel en Sumitomo Metals, een ernstige concurrent voor andere spelers op de wereldmarkt, zoals het Indiase ArcelorMittal. De Indiase staalindustrie blijft het goed doen, al heeft de World Steel Association onlangs zijn groeiprognose voor de Indiase staalindustrie naar beneden bijgesteld tot een benijdenswaardige 7,9%. De Australische staalindustrie daarentegen worstelt met matige staalprijzen, hoge inputkosten en een sterke Australische dollar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven