Ga naar hoofdinhoud

Hermle levert contourvolgende kanalen

Na een juridisch gevecht van vijf jaar, dat Hermle naar eigen zeggen op alle fronten gewonnen heeft, kan Hermle Maschinenbau GmbH (HMG) uit Ottobrunn (in de buurt van Müchen(D)) de MPA-technologie (‘Metall-Pulver-Auftrags-verfahren’) nu aan de markt aanbieden.

Hermle heeft gekozen voor het business-model waarbij HMG als een toeleverancier, als een jobber, voor de eigen klantenkring van Hermle werkstukken gaat maken. Alleen klanten van  Hermle kunnen dus werkstukken waaraan gewerkt is met de MPA-technologie bestellen. In eerste instantie zullen de werkstukken veelal matrijsdelen zijn met contourvolgende koelkanalen.

 

MPA Hermle HMG Metall-Pulver-Auftrags-verfahren Gosheim Ottobrunn

 

Een kijkje in een van de C 40 machines die HMG inzet voor de MPA-Technologie, links de unit voor het opspuiten van de metaalpoeders, rechts de bekende freesspil (foto’s: Hermle)


Spuitprocédé

MPA is een thermisch spuitprocédé voor metaalpoeders. In een gasstroom van waterdamp worden de metaalpoeders, met behulp van een stikstof draaggas, in een venturi geïnjecteerd. Daardoor krijgen de metaaldeeltjes en de gassen een enorme snelheid: een aantal keren de geluidsnelheid. Vervolgens treft het poeder met drukken tot 10 GPa en temperaturen boven de 1000 graden. Het werkstuk wordt laagje voor laagje opgebouwd.

 

In het komend nummer van Metaal Magazine in een artikel meer technische informatie over de MPA-technologie van Hermle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven