Ga naar hoofdinhoud

GF Agie Charmilles toont laser op EMO

Het grootste nieuws van de Zwitserse firma GF AgieCharmilles (GFAC) op de EMO 2009 in Milaan (I) was toch wel de 5-assige Laser 1000 5Ax. Het bedrijf begeeft zich daarmee op een nieuw vakgebied: oppervlaktebewerking met een laserstraal.

Oppervlaktebewerking met een laser moet vooral gezien worden als alternatief voor het etsen van matrijsvormen om een bepaalde textuur te verkrijgen. Maar etsen is een chemisch proces, met alle nadelen van dien zoals milieuvervuiling en gevaar voor de gebruikers. Bovendien heeft etsen geen hoge herhaalnauwkeurigheid. Een laser heeft daar geen last van.

 

Vier machines

GF AgieCharmilles, met de Nederlandse vestiging in Lomm, levert vier lasermachines; de drie-assige Laser 500, de Laser 600 en 1000 met drie of vijf assen en de Laser 1200 met vijf assen. Deze laatste kan tevens werkstukken tot 1700 kg bewerken. De machines zijn individueel op klantwens modulair op te bouwen, zodat een klant de ideale machine voor zijn toepassing krijgt. GF Agie Charmilles heeft zelfs een speciale Laser website geopend.

 

GF Agie Charmilles Laser 1000

Het laservermogen van de Ytterbium gepulste fiberlaser ligt tussen de 20 W (standaard) en 100 W en er zijn lenzen verkrijgbaar van een brandpunt van 100 mm, 160 mm en 254 mm (foto’s: Paul Quaedvlieg)

 

Innovatieve laserkop

De laserkop van de nieuwe GFAC lasermachines is een complex geheel en optioneel nog verder uit te breiden. Een camera en twee high speed scanners maken een real time display met zoom mogelijk. Naast de laserlens zit er een rode laserpointer voor het handmatig positioneren. Verder kan de kop voorzien worden van een intrekbare meetprobe met een resolutie van 0,001 mm om het werkstuk 3D te kunnen meten, om automatisch de laserfocuspositie te kunnen berekenen en om handmatig of automatisch het werkstuk te lokaliseren.

 

GFAC ziet deze laserserie als een aanvulling op het pakket van zinkvonken, draadvonken, frezen en automatisering. Met de laser kan bijvoorbeeld een textuur aangebracht worden op een zinkvonkelektrode, maar ook het markeren van bepaalde producten, het aanbrengen van microstructuren en natuurlijk een grote inzetbaarheid bij het aanbrengen van gecontroleerde texturen in de matrijzenindustrie, welke met de huidige technieken niet mogelijk zijn, vallen binnen de toepassingsgebieden voor de Laser serie van GF Agie Charmilles.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven