Gereedschapswisselaar voor afkantpers Xpert Pro • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gereedschapswisselaar voor afkantpers Xpert Pro

Een automatische gereedschapswisselaar versnelt de installatietijd en ontlast personeel. Daarom heeft Bystronic al in 2016 een eerste automatiseringsoplossing gelanceerd. Met de Modular Tool Changer volgt nu het nieuwste model voor de afkantpers Xpert Pro. De aanvullende module kan op alle uitvoeringen van de high-end serie geïnstalleerd worden.

De Modular Tool Changer maakt het buigproces tot wel 30 procent productiever, stelt het bedrijf. “En dankzij de nieuwste sensortechnologie zorgt hij ook nog eens voor een grotere nauwkeurigheid.”

Aan het eind van een lange dienst bevestigen operators gereedschappen soms niet meer zo nauwkeurig als noodzakelijk is. Dat zal de zesassige robot niet overkomen, aldus het bedrijf. “Hij haalt voor elke buigopdracht automatisch de passende gereedschapsset uit het geïntegreerde magazijn en plaatst deze tot op de millimeter nauwkeurig in het klemsysteem van de boven- en onderwang.”

Installatietijd kritische factor

Installatietijd wordt steeds meer de kritische factor in het buigproces, juist ook voor loonproducenten, stelt Bystronic. Het verwisselen van gereedschappen neemt tot wel 70 procent van het buigproces in beslag.

“En installeren komt steeds vaker voor, want er is een trend naar kleinere batches. Tegenwoordig rust een operator de machine vaak al na slechts enkele eenheden uit met totaal andere gereedschappen om een heel nieuw werkstuk te vervaardigen. En even later moet hij er weer aan geloven.”

‘Verwisselen kost ook kracht’

Behalve tijd kost het verwisselen ook kracht van het personeel. Bystronic: “Niet alleen de metaalplaten zijn zwaar maar ook de gereedschappen. De operators moeten de buiggereedschappen eerst uit het magazijn halen en daarna op de machine hijsen. Vooral het installeren van de bovenwang is een hele klus. Hierbij moet het gereedschap op borsthoogte in het klemsysteem gehangen worden.”

Een automatische gereedschapswisselaar versnelt dus de installatietijd aanzienlijk en zorgt tevens voor verlichting van het personeel.

‘Automatisering ontlast personeel’

Voor operators betekent de nieuwe automatiseringsoplossing niet dat ze meer moeten programmeren. De Modular Tool Changer is namelijk gekoppeld aan de processoftware ByVision Bending.

Aan de hand van het buigprogramma herkent de robot automatisch welke gereedschappen er nodig zijn om een deel te produceren. Hierdoor vervalt het zoeken naar het juiste gereedschap. De automatisering ontlast zo het personeel en creëert daarmee ruimte voor andere werkzaamheden.

Ook de buigtafel hoeft nu niet meer schoongemaakt te worden. Een reinigingsnozzle op perslucht voorkomt dat verontreinigingen de exacte positionering van de gereedschappen verhinderen of buigdelen wellicht zelfs beschadigen.

‘Ontziet ook gereedschap’

Bovendien ontziet de automatiseringsoplossing de gereedschappen. Terwijl gereedschappen bij het handmatig installeren of verwisselen snel krassen oplopen en daardoor aan nauwkeurigheid verliezen, blijven ze met de Modular Tool Changer langer inzetbaar.

De robot gaat er voorzichtig mee om en bergt ze na elk gebruik netjes op in het magazijn. Hierdoor raken gereedschappen niet beschadigd en wordt ook niet per ongeluk het verkeerde gereedschap geïnstalleerd.

Slimme meedenkende sensoren

Plaatwerkers breiden hun arsenaal aan gereedschappen doorgaans continu uit om steeds meer verschillende delen te kunnen bewerken. Met de Modular Tool Changer is dit nog nooit zo gemakkelijk geweest, stelt Bystronic.

De slimme sensortechnologie herkent nieuwe gereedschappen automatisch en integreert deze zelfstandig in het magazijn. En op de twee geïntegreerde gereedschapsrekken is meer dan voldoende plaats. Optioneel is een derde gereedschapsrek verkrijgbaar.

Grote flexibiliteit

De Modular Tool Changer is geschikt voor gereedschappen met een gewicht van maximaal 25 kg en biedt maximale toepassingsmogelijkheden. Er kunnen ondergereedschappen tot maat V120 en bovengereedschappen met een hoogte tot 350 mm in geplaatst worden, wat met name bij de productie van bakken een beslissend voordeel is. Dat de wendbare robot de bovengereedschappen 180˚ kan draaien, maakt de flexibiliteit nog groter.

Ongeacht de te buigen delen wordt het buigproces met de Tool Changer gemakkelijker, efficiënter en nauwkeuriger, meldt Bystronic. Hierdoor kan het potentieel van de high-end afkantpers Xpert Pro volledig benut worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven