Gelderland wil in 10 jaar tijd de derde industriële provincie van Nederland worden, na Zuid-Holland en Brabant. Daarvoor moet de provincie Noord-Holland passeren. Grootste beperking om verder te groeien voor Gelderse bedrijven is het tekort aan technisch personeel. Dat concludeert de Nijmeegse hoogleraar Gert-Jan Hospers in de Gelderlander.
Uit onderzoek van de provincie blijkt ook dat het maar moeilijk kunnen vinden van geschikt technisch personeel de groei van de technische sector remt.
Volgens Hospers heeft een groeiend aantal bedrijven moeite om vacatures te vervullen. “Daarbij gaat het om goed opgeleid personeel, om ict’ers, om monteurs die ook met ict kunnen werken, om hbo- en wo-geschoolde mensen.’’
Onvervulde vacatures
Directeur Erwin Hissink van het Zevenaarse Kinkelder Metal Solutions bevestigt de conclusies van Hospers. Volgens hem kan zijn bedrijf, dat sinds 2009 groeide van 80 naar 160 medewerkers, bijzonder moeilijk aan personeel komen. Kinkelder heeft op dit moment 7 onvervulde vacatures. “We overwegen uit te breiden en dan zou het aantal vacatures op 18 komen. Daar zijn moeilijk mensen voor te vinden.” Het bedrijf werkt met 6 uitzendbureaus en bemiddelaars om aan personeel te komen. De zoektocht reikt tot over de landsgrenzen.
Werk terughalen
Jarenlang werd industrieel werk verplaatst naar het buitenland. De provincie Gelderland en het bedrijfsleven willen nu weer werk terughalen. Dit is volgens hen mogelijk omdat er nu minder behoefte is aan massaproductie, maar meer aan op maat gemaakte, dus kleinere series van hoogwaardige producten. Nederlandse bedrijven zijn daar in hun ogen goed in.
De Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer wil gedurende de komende 10 jaar van Gelderland de derde industriële provincie van Nederland maken. Daarvoor moeten in zijn ogen de regionale overheden met het bedrijfsleven en de roc’s technische opleidingen starten. Wel geeft hij aan dat dit een kwestie van lange adem is.