Geld verdienen met titanium vereist strategie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Geld verdienen met titanium vereist strategie

Dat titaan de temperatuur slecht geleidt, maakt de verspanende bewerking juist lastig (foto: Widia)

Zowel in de luchtvaart- als medische industrie wordt steeds vaker titanium ingezet. Ook de ‘high tech’-machinebouw ziet met name vanwege de lage dichtheid (lichtgewicht constructies) en de slechte thermische geleidbaarheid toepassingen voor titaan. Tegelijkertijd is dat de oorzaak van de slechte verspaanbaarheid. Dat neemt niet weg dat Nederlandse verspaners er wel weg mee weten.

Gewichtsbesparing. Dat is tegenwoordig in tal van sectoren een actueel thema. Dat is dan ook een van de drivers achter de groei van het gebruik van titaan. Het materiaal zit (afhankelijk van de grade) tussen de koolstofhoudende staalsoorten en de lichtgewicht non ferro metalen als aluminium en magnesium in met een dichtheid van 4,5 g/cm3. Het meest gangbaar is grade 5, Ti6Al4V, dat sterker is dan puur titaan. In totaliteit zijn er tientallen grades titaan verkrijgbaar. Dat constructeurs voor titaan kiezen in plaats van de lichtere materialen zoals aluminium en magnesium, komt doordat het sterker is. En uiteindelijk telt het totale gewicht van een constructie. Aan de verhouding tussen de rekgrens en dichtheid van titaan kan geen enkel ander materiaal tippen. Je kunt er dus dunwandiger mee construeren. Vandaar dat een constructie uit titaan zo’n 20% lichter is dan hetzelfde onderdeel met dezelfde mechanische sterkte uit aluminium. De verschillende sectoren hebben daarnaast nog ieder hun specifieke argumenten om voor titaan te kiezen. In de luchtvaartindustrie is dat bijvoorbeeld omdat titaan zich beter laat combineren met koolstofvezelversterkte kunststoffen dan aluminium. In de medische industrie speelt de biocompatibiliteit een rol, net als de corrosiebestendigheid dat titaan aantrekkelijk maakt voor implantaten zoals knie- en heupgewrichten. En de ‘high tech’ machinebouw is gecharmeerd van de lage thermische uitzettingscoëfficiënt.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven