Fraunhofer combineert gieten met 3D-printen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Fraunhofer combineert gieten met 3D-printen

Door eerst de complexe inwendige koelkanalen met SLM te printen en de rest van de matrijs te gieten, is het mogelijk om de productietijd te verkorten (foto: Fraunhofer)

Fraunhofer ILT uit Aachen heeft een kosteneffectieve methode ontwikkeld voor het vervaardigen van grote massieve onderdelen met behulp van SLM (selective laser melting) in combinatie met gieten. Vorige week tijdens de Euromold in Frankfurt werd een gereedschap getoond met interne koelkanalen die is vervaardigd met de gecombineerde methode.

In het verleden was de SLM-technologie alleen kosteneffectief bij het produceren van componenten met relatief kleine afmetingen. Door SLM te combineren met een gietproces zijn de afmetingen die realiseerbaar zijn veel groter. De techniek is goed toepasbaar bij het maken van spuitgietmatrijzen. Met additive manufacturing is het mogelijk om complexe koelkanalen te integreren in het gereedschap.

Gieten na het printen

Het idee achter het combineren van de twee methoden is om het inzetstuk van de spuitgietmatrijs met behulp van SLM te produceren. Tijdens dit proces worden koelkanalen geïntegreerd op de plaatsen waar ze nodig zijn om een component te verwarmen of te koelen. De rest van de matrijs wordt vervolgens gegoten met grijs gietijzer of sterk thermisch geleidend koper. Dit vermindert de productietijden tot 80% vergeleken met wanneer je alleen SLM zou toepassen. Hoe groter een component is, des te meer voordelen zijn er te behalen bij een combinatie van beide technieken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven