Ga naar hoofdinhoud

‘Focus op (vak)mensen, innovatie en duurzaam ondernemen’

De MKB-maakindustrie (verenigd in Koninklijke Metaalunie) zet de komende jaren vol in op drie thema’s: (vak)mensen, innovatie en duurzaam ondernemen. “Dit is nodig om het ondernemerschap en verdienvermogen in de MKB-maakindustrie toekomstbestendig te maken en te houden”, zegt Mark Helder, voorzitter van Metaalunie.

Met deze focus “blijven we de cruciale rol vervullen in het oplossen van maatschappelijke, economische en technologische uitdagingen”, aldus Helder.

Metaalunie heeft dit vastgelegd in de strategische agenda 2023-2027 ‘Wij maken het’  waarin wordt aangegeven hoe dit wordt aangepakt.

“Wij gaan regie voeren vanuit onze eigen identiteit en de ambities die ons verbinden”, stelt de strategische agenda.

(Vak)mensen

“Voor het thema (vak)mensen zetten we ons in om voldoende technische gekwalificeerde vakmensen te laten kiezen voor een loopbaan in de metaalbewerking”, legt Helder uit.

“Verder zorgen we voor goed aansluitende opleidingen conform de, nieuwe, behoeftes van onze leden en ontwikkelen we de kennis en vaardigheden van onze vakmensen om klaar te zijn voor de toekomst.”

“Daarnaast werken we aan een aantrekkelijke werkomgeving, flexibiliteit, werk-privé balans, groei, gezondheid, inclusiviteit, betrokkenheid en productiviteit”, vertelt Helder.

Innovatie

“We stimuleren het innovatievermogen en de ontwikkeling van nieuwe producten, productietechnologieën, processen en diensten”, vervolgt hij.

“We maken nieuwe technologieën en procesinnovaties zichtbaar, toegankelijk en toepasbaar voor alle leden. Ook focussen we op een verhoging van de productiviteit van de maak- en onderhoudsprocessen door automatisering, digitalisering, slimmer werken en het effectief inzetten van mensen en middelen.”

Duurzaam ondernemen

“De bewustwording van de omgeving en het milieu wordt groter en sterker. We streven naar een goede balans en toekomst van onze leden en werken aan een goede infrastructuur met de juiste wet- en regelgeving.”

Goed ondernemerschap gaat in zijn ogen veel verder dan de grenzen van het bedrijf. “Wij gaan uit van een lange termijn relatie met onze omgeving als werkgever, ruimtegebruiker, toeleverancier, opleider, etcetera.”

De toegankelijkheid tot en afhankelijkheid van grondstoffen wordt volgens de Metaalunievoorzitter steeds kritischer. “Daarom streven we naar meer circulariteit en gezonde afhankelijkheidsrelaties.”

Over een ander ‘klimaat’ zegt hij: ‘We willen een MKB- vriendelijk ondernemersklimaat: ondernemen moet leuk blijven. Zadel MKB-ondernemers niet op met onnodige administratieve lasten en overbodige regels.”

Aanvullende doelen en activiteiten

De 3 thema’s zijn focuspunten voor de komende jaren, stelt Helder. Daarnaast zijn er zowel op landelijk niveau, in de regio en in bepaalde branches aanvullende thema’s waarop aanvullende doelen gesteld en activiteiten georganiseerd worden.

Metaalunie wil zelf de komende jaren vooruitkijken, belangen behartigen, informeren, verdiepen, helpen, inspireren en verbinden. Dat staat in de missie en visie van de organisatie. Daarnaast werkt Metaalunie aan het vergroten van de zichtbaarheid en het doorontwikkelen van de vereniging.

Trots uitdragen

“Als vereniging willen wij onze trots uitdragen”, geeft Helder aan. 

De MKB-maakindustrie is, aldus Metaalunie, een onmisbare pijler in de Nederlandse economie en zorgt voor toekomstbestendige welvaart. Bij Metaalunieleden werken gezamenlijk 180.000 werknemers en bedraagt de totale omzet 30 miljard euro.

De sector is volgens Helder de “motor van veel nieuwe ontwikkelingen en producten/diensten en stijgende productiviteit”. “Daarom zijn wij ervan overtuigd dat wij ons de komende jaren dienen te focussen op de drie genoemde inhoudelijke thema’s.”

Meer informatie

Bekijk de strategische agenda 2023-2027Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven