Ga naar hoofdinhoud

FME: geen daadkracht in Miljoenennota

“FME maakt zich zorgen over het gebrek aan duurzaam daadkrachtige plannen voor de toekomst van Nederland in de Miljoenennota”. Dat zegt Theo Henrar, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie.

“In de begroting voor volgend jaar zitten diverse lapmiddelen voor de korte termijn, die best goed uitpakken”, vertelt Henrar. “Maar een structurele aanpak voor de grote uitdagingen waar we als samenleving voor staan – zoals de energietransitie en ons toekomstig verdienvermogen – ontbreekt. Ook al is het kabinet demissionair, we kunnen het ons in deze rumoerige geopolitieke tijden niet veroorloven om nu achterover te leunen.”

Groene industriepolitiek nodig”

Eerder deze maand besloot de Tweede Kamer om moeilijke besluiten niet op de lange baan te schuiven. Het kabinet doet dat volgens hem wel.

Henrar: “Het is goed om te zien dat het kabinet de voorgenomen verhoging van de energiebelasting gedeeltelijk terugdraait. Gelijktijdig missen we een plan om onze industrie echt in staat te stellen om de noodzakelijke overgang naar duurzame energie te maken.”

“Ondernemers moeten met elkaar nog steeds 500 miljoen euro extra energiebelasting op gas ophoesten, terwijl het kabinet er nog onvoldoende in slaagt om de stroomnetcapaciteit uit te breiden om echt van gas af te komen. Met alleen prijsprikkels krijgen we de energietransitie niet voor elkaar. We hebben groene industriepolitiek nodig.”

Nederland lijkt te vertragen

Ook in andere opzichten mist FME een structurele aanpak voor structurele uitdagingen. “Voorgestelde kleine investeringen in techniekonderwijs en praktijkleren zijn nuttig, maar verhullen niet dat er geen geld wordt uitgetrokken voor het Aanvalsplan Techniek. Zonder voldoende technisch geschoolde medewerkers, komt de energietransitie nooit van de grond.”

Ook vindt hij dat extra geld voor innovatie, zoals verruiming van de WBSO, teniet wordt gedaan door het vooruitschuiven van het Groeifonds. De hele wereld lijkt zich bewust van de noodzaak om nu te versnellen, terwijl Nederland vooral lijkt te vertragen.”

FME-analyse

FME heeft de plannen van het demissionaire kabinet inzichtelijk gemaakt in een FME-analyse Miljoenennota 2024. Hierin staat onder meer: Wat wil het kabinet? Wat betekent dat voor het eigen bedrijf in de techsector? En wat gaat FME daarmee doen in de lobby?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven