Ga naar hoofdinhoud

FIT Production print tien jaar titanium met Arcam

De grootste afzetmarkt voor FIT is de medische industrie (foto: FIT Production)

Vorig week bezocht Metaal Magazine op uitnodiging van Pieter Glavimans van Glavimans Machines en Gereedschappen, Fit Production in Lupburg (D). De reden voor dit bezoek was dat het Duitse concern als sinds 2004 gebruik maakt van een Arcam EBM metaalprinter.

FIT Production is in tien jaar tijd uitgegroeid van een eenmanszaak naar een concern met 180 werknemers. Het machinepark is in die tijd verveelvoudigd naar in totaal 24 machines. De grootste afzetmarkt voor FIT is nog altijd de medische industrie. Titanium wervelkolomen, kaakdelen, schedelplaten en gewrichten komen in series uit de 3D-printer. De EBM-technologie is volgens Thomas Gradl van FIT Production erg geschikt voor het produceren van series en voor medische onderdelen. De EBM machines van Arcam gebruiken een elektronenbundel met een hoger vermogen dan de vermogens die bij het lasersinteren toegepast worden. Hierdoor is EBM sneller en erg goed geschikt voor serieproductie. Momenteel heeft FIT Production twee EBM-machines van Arcam in gebruik. De nieuwste is de Q10 en deze heeft een werkbereik van 200 mm x 200 mm x 180 mm (XxYxZ). Dat er in Nederland nog weinig AM-machines industrieel worden toegepast heeft volgens Glavimans te maken met het feit dat het moeilijk te voorspellen is hoe lang het duurt voordat een investering zich terug betaald. “Voorlopig kijken ze nog de kat uit de boom”, verteld Glavimans.

In de printuitgave van Metaal Magazine die in 2015 verschijnt een uitgebreider artikel over FIT Production, Arcam en additive manufacturing. Neem nu een abonnement als u dit niet wilt missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven