Ga naar hoofdinhoud

Fiberlaserlassen met de hand bij Amada

Op de EuroBlech liet Amada veel noviteiten zien. Bijzonder was de eerste volledig automatische FLW 4000 M3 lascel met 4 kW fiberlaser. Behalve volautomatisch met een robot, werd er ook met de hand gelast.

De FLW serie van Amada is modulair opgebouwd en dekt laservermogens af van tussen de 1 kW en 6 kW. In Hannover stond de FLW 4000 M3 lascel waarin een fiberlaser stond met een vermogen van 4 kW. De lascel was in twee delen gesplitst. Aan de ene zijde stond een lasrobot volautomatisch te lassen, aan de andere zijde kon handmatig worden gelast met behulp van een compacte lastoorts.

 

Amada FLW 4000 handmatig fiberlassen

Het handmatig fiberlaserlassen werd in Hannover ‘live’ gedemonstreerd (foto’s: Paul Quaedvlieg)

 

De optische units van de Amada FLW machines zijn uitgerust met een speciale, gepatenteerde, roterende lens. Hierdoor wordt de laserstraal niet meer exact op één punt gericht, maar draait deze rond in een zeer kleine cirkel. Daardoor is het mogelijk ook grotere en onregelmatige spleten te overbruggen en is een schoon lasproces gewaarborgd.

 

Geen nabewerking

De warmte-invoer in het materiaal wordt ook geoptimaliseerd. Er ontstaan precies gedefinieerde lasnaden en er wordt zelden te veel materiaal opgebracht. Deze eigenschap benadrukt de hoge rentabiliteit van deze machine, want de nabewerking aan het product kan behoorlijk verminderd worden, of zelfs volledig vervallen.

 Rene Hazenberg Amada

Rene Hazenberg van Amada toont een met de hand gelaste flens met een mooie lasnaad die geen nabewerking behoeft

 

Verkorte insteltijd

Een speciaal ontwikkelde software-oplossing in combinatie met een camera met hoge resolutie zorgt er voor dat de FLW serie gemakkelijk te bedienen is. Tijdens de instelfase zorgen deze voor het positioneren van de laskop en het vastleggen van de exacte lasprocedure. De gebruiker komt intuïtief en sneller als voorheen tot een functioneel lasprogramma, de insteltijd voor de machine kan met ongeveer  50 procent verkort worden.

Amada is gevestigd in Haan (D).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven