Duurzaam en corrosiebestendig voorbehandelsysteem • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam en corrosiebestendig voorbehandelsysteem

Henkel heeft een nieuw process control-systeem geïntroduceerd waarmee het voorbehandelen van metaal wordt verbeterd. Het gaat om de Bonderite E-CO digitale multi-channel controller (DMC) in combinatie met de nieuwe generatie Conversion Coatings (NGC) voor multimetaal substraten. Dit zorgt volgens Henkel samen voor betere prestaties op het gebied van corrosie en duurzaamheid, tegen zo laag mogelijke proceskosten.

Met Bonderite E-CO DMC kunnen gebruikers complexe voorbehandelingslijnen voor metaal in zeker 15 stappen uitvoeren. Het process control-systeem, met intuïtieve PLC-interface en touchscreen, ondersteunt volledig gedigitaliseerde procesbesturing met flexibele communicatie en remote access (inclusief alarmfunctie via sms of e-mail).

Hoewel Bonderite E-CO DMC benut kan worden met elke bestaande voorbehandeling van metalen van Henkel, inclusief conventionele fosfatering, werkt de technologie het duurzaamst in combinatie met de nieuwe generatie coatings van het concern.

‘Duurzaam alternatief’

De NGC zijn een duurzaam alternatief voor de conversie van multimetaal substraat en het beschermen tegen corrosie. De op zirkonium gebaseerde coatings bevatten namelijk geen fosfaten en zware metalen. Daarmee vergemakkelijken ze het waterbeheer en zorgen voor vermindering van het aantal processtappen, contacttijden, energieverbruik en sludge.

Henkel combineert NCG met ECO-DMC, omdat klanten steeds meer data-gestuurde Industrie 4.0-oplossingen willen. Het systeem zorgt ervoor dat het verbruik van chemicaliën, water en stroom tot een minimum beperkt blijft, waardoor verspilling wordt tegengegaan. Ook helpt het om handmatig werk en dus blootstelling aan chemicaliën bij metaalvoorbehandeling te voorkomen. 

Alle equipment en process-instellingen en -aanpassingen (inclusief monitoring) worden beheerd door de controller, inclusief het voorbereiden van het bad en het navullen. 

‘In bestaande processen’

Dankzij de adaptieve open systeemarchitectuur kan het nieuwe digitale meerkanaalsysteem volgens Henkel eenvoudig worden geïntegreerd in de bestaande conversieprocessen en automatiseringsconcepten van de klanten in de metaal.

Het systeem heeft tevens een intern geheugen dat data van parameters en gebeurtenissen opslaat, voor rapportages en voor het bijhouden van een historische database.

Klanten kunnen automatische parameterchecks uitvoeren en zelfs de dosering van chemicaliën in de tanks automatiseren. Zo kan het rekening houden met een vrijwel onbeperkt aantal procesparameters en apparaten, stelt het bedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven