Duurzaam alternatief voor hoogovenproces • Metaal Magazine
Nieuws

Duurzaam alternatief voor hoogovenproces

Bij HIsarna worden ijzererts en kolen in poedervorm in een reactor geïnjecteerd om vloeibaar ruwijzer te maken (foto's: Tata Steel).

Bij Tata Steel is de eerste duurproef van 6 maanden gestart met HIsarna. Dit is een duurzaam alternatief voor het hoogovenproces, waarbij de hoeveelheid energie en CO2-uitstoot van een staalbedrijf met minimaal 20% kan worden gereduceerd. In combinatie met afvang en opslag van CO2 kan de uitstoot zelfs met minimaal 80% omlaag.

HIsarna is bij Tata Steel in IJmuiden bedacht en wordt op de site ontwikkeld en getest. Sinds kort is Tata Steel 100% eigenaar van de rechten op de HIsarna-technologie. Het is volgens het staalbedrijf op dit moment de meest kansrijke technologie om de staalindustrie wereldwijd structureel te verduurzamen.

‘Doorbraaktechnologie’

“Onze nieuwe regering heeft grote ambities als het gaat om het realiseren van een innovatieve circulaire economie die geen CO2 uitstoot”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland. “Tata Steel in IJmuiden behoort nu reeds tot de absolute top van meest duurzame staalbedrijven in de wereld, met een zo laag mogelijke uitstoot en energiegebruik. Voor een significante verdere verlaging heeft de staalindustrie een doorbraaktechnologie nodig. HIsarna is deze technologie en vormt het begin van een nieuwe industriële revolutie, waarin CO2-reductie en circulariteit centraal staan.”

HIsarna versus hoogoven

In het traditionele hoogovenproces worden ijzererts en kolen eerst voorbewerkt tot grote brokken om in de hoogoven te kunnen worden gestapeld. Bij HIsarna is die voorbewerkingsstap niet langer nodig: ijzererts en kolen worden in poedervorm in een reactor geïnjecteerd om vloeibaar ruwijzer te maken. Doordat een volledige processtap kan vervallen, wordt er 20% minder energie gebruikt en 20% minder CO2 uitgestoten. Dan is maar één fabriek nodig om vloeibaar ruwijzer te maken, met slechts één schoorsteen.

‘CO2-opslag op zee’

Doordat de HIsarna-installatie nagenoeg zuivere CO2 produceert, kan die relatief eenvoudig worden afgevangen en opgeslagen (Carbon Capture and Storage, oftewel CCS). “En door onze ligging aan de kust ligt het voor de hand om de CO2 op te slaan in gasvelden op zee”, vertelt Henrar. Bij toepassing van CCS met HIsarna is zelfs een CO2-reductie van minimaal 80% en een fabriek zonder schoorstenen haalbaar. Volgens hem heeft de R&D-afdeling van Tata Steel laten zien dat HIsarna werkt. Er is zelfs al staal geproduceerd van ruwijzer uit de HIsarna-installatie.

Het potentieel van HIsarna beperkt zich niet alleen tot het aanzienlijk reduceren van het energiegebruik en de CO2-emissies. HIsarna leidt ook tot lagere emissies van fijn stof, zwaveldioxide en stikstofoxide. Verder kan in een HIsarna-installatie schroot worden gerecycled en kunnen meer bijproducten van het staalproductieproces worden heringezet.

Ook kunnen met HIsarna stoffen als zink worden teruggewonnen uit het proces. Voor de staalindustrie is er naast het overbodig maken van een van de huidige productiestappen nog een voordeel. Met HIsarna kan namelijk een breder palet aan grondstoffen ingezet worden dan in een hoogoven. Staalproducenten kunnen dan met goedkopere en beter beschikbare grondstoffen dezelfde hoge kwaliteit staal maken, meldt Tata Steel

Volgende stappen

Nu is een halfjaarlijkse duurtest gestart. Daarna breekt de volgende fase aan van het ontwerpen, bouwen en testen van een HIsarna-installatie op industriële schaal. Zodra de technologie commercieel beschikbaar is, kan HIsarna wereldwijd worden toegepast, stelt Henrar.

Tata Steel

Tata Steel heeft duurzaamheid centraal staan in zijn strategie. Het bedrijf onderschrijft de in het Parijs Akkoord vastgelegde afspraken en wil, mede door HIsarna, bijdragen aan het realiseren van de benodigde verduurzaming van onze maatschappij en het creëren van een daadwerkelijk circulaire economie. Dat doet Tata Steel niet alleen door procesinnovaties, maar ook door productinnovaties, zoals lichter én sterker staal voor auto’s, waarmee die niet alleen veiliger, maar ook zuiniger worden.

Lees ook: 
Technologie vangt CO2 ijzer- en staalindustrie af

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven