Technologie vangt CO2 ijzer- en staalindustrie af • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Technologie vangt CO2 ijzer- en staalindustrie af

De testfaciliteit in het Zweedse Luleå (foto: ECN).

Een technologie om de CO2-uitstoot in de ijzer- en staalindustrie drastisch te verminderen, is nu operationeel in een testfaciliteit in noord-Zweden. Het Nederlandse energieonderzoekscentrum ECN demonstreert er voor het eerst haar Sorption-Enhanced Water-Gas Shift (SEWGS)-technologie om koolstof af te vangen. Hierdoor kan de Europese ijzer- en staalindustrie kostencompetitief blijven.

IJzer en staal zijn verantwoordelijk voor circa 6 procent van de totale CO2-uitstoot. “Alleen door innovatieve oplossingen te gebruiken zoals SEWGS kunnen we deze emissies aanzienlijk verminderen”, zegt ECN-directeur Aart van der Pal. “Wij zijn er dan ook trots op dat wij deze technologie hebben weten op te schalen van lab- tot pilot- en demoschaal.”

De technologie is sinds 2004 in ontwikkeling bij ECN en draait nu in het Europese Stepwise-project in de testfaciliteit bij partner Swerea Mefos in Zweden.

25 procent lagere kosten

Met de SEWGS-technologie is het volgens ECN mogelijk CO2 af te vangen met 50 procent minder energiegebruik en 25 procent lagere kosten. De SEWGS-technologie kan ervoor zorgen dat de Europese ijzer- en staalindustrie significant minder CO2 uitstoot en ook in de toekomst kostencompetitief kan zijn, stelt ECN.

90 procent reductie nodig

Op dit moment bestaat er geen andere manier om ijzer en staal te produceren dan door gebruik te maken van fossiele brandstoffen, met name cokes. Daar een omschakeling naar duurzaam geproduceerde energie voor de staalsector op korte termijn niet mogelijk is, is het voor deze industrie noodzakelijk om CO2 af te vangen en op te slaan. In 2050 moet die emissie van de EU met ongeveer 90 procent gereduceerd zijn. Bij de productie van staal komt veel CO2 vrij, dat vaak alleen tegen hoge kosten en met veel energie uit de uitgestoten gassen van de hoogovens is te halen.

Gigatonnen minder CO2-uitstoot

De reactorvaten in de testfaciliteit in Zweden zijn gevuld met kleiachtig materiaal dat de CO2 afvangt. Tijdens de pilot gaat de installatie 14 ton CO2 per dag afvangen. “Het doel van de pilot is om aan te tonen dat het energieverbruik bij onze techniek vele malen lager is dan bij concurrerende technieken”, zegt Paul Cobden van ECN, die vanaf het begin bij de ontwikkeling van de SEWGS-technologie betrokken is.

“Als je dit wereldwijd toepast, kun je gigatonnen aan CO2-uitstoot besparen. Dat is bijna net zoveel als de helft van wat alle kolencentrales uitstoten en op het wereldwijde totaal van 35 miljard ton een substantiële vermindering.”

Commercialiseren technologie

Project Stepwise wordt gefinancierd door het EU Horizon 2020 onderzoeksprogramma en gecoördineerd door het Nederlandse ECN. Nu worden de volgende stappen besproken in de transitie naar het commercialiseren van de technologie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven