Ga naar hoofdinhoud

Dormac stapt in 3D-metaalprinten

Machineleverancier Dormac CNC Solutions breidt haar leveringsprogramma uit met Additive Manufacturing technologie. Daarvoor gaat Dormac de 3D-metaalprinters van de Zuid-Koreaanse fabrikant InssTek in Nederland vertegenwoordigen. (foto: Dormac)

Machineleverancier Dormac CNC Solutions breidt haar leveringsprogramma uit met Additive Manufacturing-technologie. Daarvoor gaat Dormac de 3D-metaalprinters van de Zuid-Koreaanse fabrikant InssTek in Nederland vertegenwoordigen.

InssTek bouwt metaalproducten op in 3D, op basis van Direct Metal Tooling (DMT). Daarbij kunnen standaard metaalpoeders met een hoog vermogen laserstraal uit een Ytterbium fiberlaserbron, zowel op een bestaand werkstuk worden aangebracht (cladding), als nieuwe werkstukken compleet worden opgebouwd (3D metalprinting). Daarmee kan de DMT-technologie worden ingezet voor remodeling, reparatie en productie.
De mogelijkheid een werkstuk samen te stellen uit verschillende materiaalsoorten of legeringen is een onderscheidend kenmerk van de DMT-technologie. InssTek maakt gebruik van standaard staal, koper, titanium, nikkel en Cobalt metaalpoeders.
De constructieve opzet van de 3D-metaalprinters van InssTek is te vergelijken met die van bovenloop freesmachines, waarbij de laserkop 3 of 5-assige bewegingen kan maken. Met dat concept bouwt InssTek 3D metaalprinters met een werkbereik van 200x200x200 mm tot 4.000×1.000×1.000 mm.

Nabewerken en repareren
Dormac directeur Kees Karsten ziet de uitbreiding met Additive Manufacturing technologie als een hoogwaardige aanvulling op de freestechnologie, die Dormac levert. “De DMT-technologie van InssTek biedt nieuwe mogelijkheden voor zowel de markt als ons bedrijf. Mallenbouwers kunnen hiermee bijvoorbeeld een extra geharde laag op een mal aanbrengen en daarna tot op een honderdste nauwkeurig nabewerken op een bewerkingscentrum. Ook versleten of beschadigde scheepsschroeven en schoepen kunnen met de DMT-technologie worden gerepareerd in plaats van geheel vernieuwd,” noemt Karsten als voorbeeld.

Investeren in kennis en ervaring
Dormac gaat de komende jaren fors investeren in kennis en ervaring om de markt met de DMT-technologie optimaal te kunnen ondersteunen.  “Daarvoor werken we nauw samen met de Duitse en Zwitserse Doosan dealers, die de 3D-metaalprinters van InssTek in hun regio gaan vertegenwoordigen. Daarbij worden we ondersteund door metallurgen van een Duitse Universiteit. Binnenkort heeft Dormac zijn eigen 3D-metaalprinter van Insstek ook in huis’’, aldus Karsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven