Ga naar hoofdinhoud

DMG / Mori Seiki: meer lokale productie

Van 29 januari tot en met 2 februari vond in Pfronten (D) de jaarlijkse huisshow van DMG / Mori Seiki plaats. Naast de internationale persconferentie kon de pers een kijkje nemen in productiehallen en de showroom, waar veel nieuwe machines stonden opgesteld. In totaal komt DMG/Mori Seiki dit jaar met 27 noviteiten, waarvan er 16 op de EMO getoond gaan worden. In Pfronten werden zes nieuwe machines getoond.

Tijdens het internationale persconferentie maakten Dr. Rudiger Kapitza en Mr. Masahiko Mori duidelijk, dat de samenwerking op internationaal gebied geheel volgens planning gaat. Voor het eerst staan de bedrijven gezamenlijk in april op de belangrijke metaalbeurs CIMT in China, eind dit jaar is het nieuwe Europese hoofdkantoor vlakbij Zürich klaar en er zijn plannen voor een nieuw hoofdkantoor in Tokio. Daarnaast wordt een tweede fabriek in Tianjin in China gebouwd, wordt de fabriek in Shanghai uitgebreid, draait de fabriek in Davis (USA) bijna op volle toeren en komt er een nieuwe fabriek in Rusland voor het bouwen van de Ecoline-modellen. Ook komen er nu nieuwe NLX2500 machines uit Italië. Andersom worden er ook DMU 50 machines gebouwd in Japan. Volgens Kapitza en Mori zijn het vooral de klanten die hiervan profiteren door gunstigere prijzen en kortere levertijden.

 

DMG width =

Deze nieuwe NLX2500 machine komt uit de Gildemeister Italiana fabriek van DMG/Mori Seiki, men spreekt over ‘Made in Europe’ (foto: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s van het open huis van DMG/Mori Seiki, zie onze digitale fotoreportage)

 

Back in business

De cijfers van de VDW en Oxford Economics, die werden getoond tijdens de persconferentie, geven een gemiddelde wereldwijde groei aan voor de machineverkopen van 7,6% voor 2013. Kapitza is hierover echter minder positief, met name de machineverkopen in Europa blijven achter. Wel positief is de comeback van Amerika (Noord Amerika, Mexico en Canada) en Japan. “Gezien de groeiende machineverkopen, lijkt het erop dat Amerika economisch weer aan het groeien is. Duitsland stond op plaats drie de afgelopen jaren, maar is nu naar de vierde plaats verdrongen ten gunste van Amerika. Ook Japan groeit weer. Dat deze landen groei vertonen is voor het eerst sinds negen jaar. Vooral de automobiel- en vliegtuigindustrie zorgen hiervoor, maar de sterkste stijging verwachten wij bij de medische sector.” Kapitza verwacht hier voor de komende vijf jaar zelfs een groei van 8 procent per jaar.

 DMG width =

Dit geografische plaatje geeft aan dat de meeste groei vooral in Amerika en Azië plaatsvindt. Europa laat weinig tot geen groei zien

 

Nieuwe gezamenlijke machine

Misschien wel de meest bijzondere machine van de huisshow was de nieuwe Dixi 210, een zeer nauwkeurige machine waar, volgens Kapitza, veel vraag naar is. Dixi, een Zwitserse machinebouwer, werd in 2007 door Mori Seiki overgenomen. Nu werd in Pfronten de eerste nieuwe Dixi machine onder de vlag van DMG/Mori Seiki gepresenteerd. Deze Dixi 210 blinkt uit met een nauwkeurigheid van minder dan 35 micrometer en dat met een werkbereik van 1800 mm bij 2100 mm bij 1450 mm (X,Y,Z). De nauwkeurigheid wordt onder meer behaald door 500 uur schrapen. De machine is zo’n 30% tot 40% duurder dan vergelijkbare DMG-machines maar biedt een drie maal hogere nauwkeurigheid. Op de komende EMO 2013 in Hannover wordt de Dixi 270 geïntroduceerd, ook zeer nauwkeurig maar met een groter werkbereik.

 DMG width =

De nieuwe gezamenlijk ontwikkelde Dixi 210 blinkt uit in nauwkeurigheid voor grote producten

 

Tijdens het open huis in Pfronten werden ook nog andere nieuwe machines getoond, waaronder een DMC 80 H linear, een DMC 65 FD monoblock, een DMU 125 FD monoblock, een CTX beta 2000 en de al eerder genoemde NLX2500. De komende weken zal Metaal Magazine hier over publiceren op de website of in het magazine. DMG/Mori Seiki Benelux is gevestigd in Veenendaal. Zie ook de video hieronder:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven