Dassault Systèmes introduceert Solidworks 2017 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Dassault Systèmes introduceert Solidworks 2017

SOLIDWORKS 2017 vereenvoudigt het ontwerp- en ontwikkelingsproces, via een verbeterde gebruikersinterface, nieuwe innovatieve technologieën en uitgebreide functionaliteit voor het samenwerken in teams en netwerken (foto: SolidWorks)

3D-experiencespecialist Dassault Systèmes introduceert Solidworks 2017 voor het sneller ontwerpen van producten en het creëren van multisensor experiences. De software is toegankelijk vanaf iedere willekeurige locatie, op elk gewenst tijdstip en vanaf ieder apparaat.

Solidworks 2017 software bestaat uit geïntegreerde applicaties voor ontwerp-, validatie-, samenwerkings-, productie- en datamanagement (PDM)-doeleinden. De nieuwe versie biedt verbeterde en nieuwe functies die papierloos produceren mogelijk maken met behulp van Model Based Definition (MBD)- en printed circuit board (PCB)-ontwerp.

Virtueel analyseren

Zowel nieuwe als ervaren gebruikers zijn in staat productiever te werken doordat zij ontwerpconcepten virtueel kunnen analyseren, simuleren en visualiseren – nog voordat zij een prototype maken. Daarnaast kunnen leveranciers beter locatieonafhankelijk samenwerken met hun klanten en partners, doordat Solidworks 2017 ondersteuning biedt voor elk formaat 3D-model en datamanagement – vanaf concept tot en met productie.

Belangrijkste nieuwe functies en verbeteringen:

Innovatie van PCB-ontwerp:

 • Solidworks PCB – synchroniseert elektronisch en mechanisch ontwerpen met onder andere Altium’s elektronische ontwerpkennis.
 • Gebruikersvriendelijke interface – een uniforme ontwerpomgeving met tools voor het maken van schema’s en lay-outs voor de beste routeringsmogelijkheden op basis van ontwerpbeperkingen. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van ‘Interactive Routing’, ‘AutoRoute’, ‘Multi-Track’ en ‘Differential Pair’. Ook kunnen gebruikers nieuwe componenten vinden en selecteren op basis van realtime leveranciersinformatie. Daarnaast kunnen zij voor het verifiëren van elektromechanische ontwerpdoelstellingen Solidworks-modellen invoegen in de PCB-omgeving.

Versnellen ontwerpproces:

 • Modelleringsfuncties versnellen het ontwerpproces met nieuwe tools voor ‘Chamfer’, ‘Fillet’ en ‘Advanced Hole Specification’. Gebruikers kunnen hiermee met slechts één handeling meerdere afschuiningen realiseren en bestaande afschuiningen omzetten naar fillets en vice versa. Maar ook wijzigingen sneller doorvoeren dankzij de directe toegang tot definities van gaten en andere specificaties.
 • Surfaces – creëren sneller complexe 3D-vormen die tijdrovende workarounds overbodig maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van surfacefuncties zoals ‘wrap’, ‘drag & drop’, ‘emboss’, ‘deboss’ en’3D Curve’.
 • Magnetische combinaties – vereenvoudigen het werken met grote assemblages dankzij een betere organisatie en snellere toegang tot apparatuur, ruimten en geproduceerde onderdelen, met behoud van hun onderlinge relaties.

Valideren van ideeën met behulp van simulaties:

 • Statische simulaties – invoerparameters automatiseren het maken van logische beslissingen.
 • Stress hot spots – spoort de spanningspieken snel op, zodat het model voor gedetailleerde simulaties of het verifiëren van de resultaten verfijnt kan worden.
 • Snelle conversies – snelle conversies voor omschakeling van lineair statisch naar niet-lineair, of dynamisch.
 • RealView – verduidelijkt de communicatie van simulatieresultaten en -analyses.

Samenwerking verbeteren met ontwerp workflows en betere datatoegang:

 • 3D Interconnect – werkt zowel met open als leverancierspecifieke CAD-formaten voor het updaten van onderdelen en assemblages. Bij het verwerken van wijzigingen met de Update Model-functie worden geïmporteerde bestanden direct geopend en als basisonderdelen herkend. Ook kunnen workflows van verschillende bronnen worden ontsloten om de samenwerking tussen klanten en leveranciers te verbeteren.
 • eDrawings – visualiseert alle productontwerpinformatie om eenvoudig en nauwkeurig samen te werken. De functionaliteit is geschikt voor onder andere CAD, 3D-reality en Google Cardboard. Gebruikers kunnen hiermee overal productinformatie oproepen via mobiele apps voor Android- en iOS-apparaten.

Bouwen en beheren met data-integratie – van concept tot productie:

 • Solidworks PDM – verbetert de manier waarop teams met elkaar samenwerken. Dit is mogelijk dankzij toegang tot alle ontwerpinformatie en het controleren van de meest recente versies. Daarnaast biedt het verbeterde ondersteuning voor Solidworks MBD via automatisch gegenereerde 3D-modellen in PDF en de organisatie van alle CAD-bestanden in de Solidworks PDM Vault check-in structuur. De functionaliteit traceert tot slot op overzichtelijk wijze waar de informatie wordt gebruikt en overschrijft versies voor het voorkomen van vervuiling.
 • Solidworks MBD – communiceert snel en nauwkeurig belangrijke productinformatie in het gehele downstream productieproces. Denk hierbij aan features zoals basisdimensies, volledig geautomatiseerde ‘Polar Dimensioning Schemes’, het direct vermelden van hoeken, het eenvoudig creëren van geometrische snijvlakken tussen oppervlakten, het publiceren van 3D-modellen in PDF op basis van verschillende nauwkeurigheidsniveaus om de controle te houden op de bestandsgrootte en -kwaliteit.

Ervaringen Myomo

“Aan medische apparatuur worden hoge eisen gesteld, waar wij aan moeten voldoen”, zegt Andrew Harlan, principal mechanical engineer bij Myomo. “Solidworks maakt ontwerpen veel eenvoudiger, waardoor wij sneller kunnen werken aan de marktintroductie van protheses voor ledematen. Wij ontwerpen alleen met Solidworks, hetgeen ons complete ontwikkelproces drastisch vereenvoudigt. Industrieel ontwerpers, consultants en producenten kunnen immers met elkaar samenwerken in verschillende tijdzones. Tot slot zijn de Solidworks-modellen dusdanig nauwkeurig en duidelijk, dat wij snel technisch complexe onderdelen kunnen ontwerpen, testen en optimaliseren.”

Kracht en prestaties

“Solidworks 2017 vereenvoudigt het ontwerp- en ontwikkelingsproces, via een verbeterde gebruikersinterface, nieuwe innovatieve technologieën en uitgebreide functionaliteit voor het samenwerken in teams en netwerken”, zegt Gian Paolo Bassi, CEO van Solidworks bij Dassault Systèmes. “De feedback van de Solidworks-community inspireert onze R&D-teams een flexibel productportfolio te leveren voor het invullen van de ontwerp-, engineering- en businessbehoeften. Daarom zijn wij erg blij dat we gebruikers nog betere prestaties kunnen bieden met Solidworks 2017.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven