Nieuws

‘Dagproductie metaal groeit fors’

De gemiddelde dagproductie van de metaalproducten- en machine-industrie in Nederland is in oktober met +8,3% gestegen (ten opzichte van oktober 2017). Daarmee was het na de transportmiddelenindustrie (+9,9%) de sector met de hoogste groei. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De productie van de Nederlandse industrie in zijn geheel (+3,4%) ligt op het hoogste niveau ooit.

Van september 2018 op oktober 2018 steeg de productie voor de industrie als geheel met 0,4% en voor de metaalindustrie (metaalproducten- en machine-industrie) met 2,7%.

Productie industrie en metaal

Als 2015 op 100 wordt gesteld, ligt de seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie van de industrie als geheel (in volume) in oktober op 111,5. In januari lag dit op 111,1, daarna daalde het tussen februari en juli tot 109,3. In augustus werd 111,2 bereikt en in september 111,0. Bij de metaalindustrie ligt de seizoengecorrigeerde dagproductie als indexcijfer (2015=100) in oktober 2018 op 105,7.

Omzet metaal

Bij de totale omzet in oktober 2018 ligt het indexcijfer voor de metaal op 130,5. De omzet binnenland ligt op 130,6 en de omzet buitenland op 130,4. De totale seizoengecorrigeerde dagomzet totaal ligt op 118,1, vooral door de buitenlandse impact (121,0) en minder door de binnenlandse seizoengecorrigeerde dagomzet van 114,9. Ten opzichte van een maand eerder bedraagt de seizoengecorrigeerde dagomzet in totaal +4,8% (binnenland +3,5% en buitenland +5,9%).

Vertrouwen steeg

Het producentenvertrouwen van de industrie als geheel steeg vorige maand. Producenten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden gereed product. Het vertrouwen ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Minder optimistisch

Wel zijn de producenten door de toenemende internationale onzekerheid een stuk minder optimistisch over zowel de huidige economische situatie als de verwachte bedrijvigheid. Dit wordt mede gevoed door de vertrouwensindicator (lfo-index) van Duitse industriële producenten die in november daalde. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.

De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie lag in oktober ruim 1 procent hoger dan een jaar eerder.

Bekijk de CBS-cijfers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven