Cybersecurity NL-bedrijven 'zorgwekkend' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Cybersecurity NL-bedrijven ‘zorgwekkend’

Bedrijven in Nederland zijn niet weerbaar genoeg tegen cybercrime, meldt cyberbeveiliger Mimecast. Zo wordt veel te weinig getraind in het herkennen van cyberaanvallen. Dit terwijl cybercriminelen hun activiteiten juist hebben opgeschroefd en Nederland een aantrekkelijk doelwit voor ze is. Mimecast noemt het zorgwekkend dat cybersecurity na talloze incidenten nog steeds geen prioriteit heeft bij de Nederlandse bedrijven.

De meeste organisaties hebben nog geen strategie voor digitale weerbaarheid en de securitybudgetten zijn vaak niet toereikend.

Ook heeft Nederland een achterstand als het gaat om security-awareness-trainingen. Dat blijkt uit het internationale State of Email security-onderzoek van Mimecast.

“Nederland loopt voorop in de digitalisering, maar onze digitale weerbaarheid blijft achter“, zegt Sander Hofman, securityexpert van Mimecast.

Nederland presteert ondermaats

“Cybercriminelen zijn actiever dan ooit en zien Nederland als een aantrekkelijk doelwit. We zijn immers een welvarend land dat sterk afhankelijk is van digitale technologie”.

“Het is zorgwekkend dat cybersecurity na alle incidenten nog steeds geen prioriteit heeft in het bedrijfsleven”, vervolgt hij. “Op cruciale onderdelen presteren we ondermaats. Dit moet echt veranderen.”

Vaker aangevallen

Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat cybercriminelen hun activiteiten hebben opgeschroefd. Twee derde (67%) van de Nederlandse organisaties werd in het afgelopen jaar vaker aangevallen via e-mail. 56% meldt een toename van het aantal phishing-aanvallen.

Ruim een derde (38%) werd vaker bestookt met impersonatie-aanvallen. Daarbij doen cybercriminelen zich via e-mail voor als een leidinggevende of een andere vertrouwde partij.

Merkmisbruik is eveneens een groeiend probleem. Een groot deel van de Nederlandse bedrijven zag meer nagemaakte websites (48%) of nepmails (42%) waarbij hun merk werd misbruikt.

Weerbaarheid in Nederland onvoldoende

Het jaarlijkse State of Email Security-onderzoek geeft ook een beeld van het volwassenheidsniveau op het gebied van cybersecurity. Nederland scoort op verschillende onderdelen niet al te best.

Zo traint slechts 8 procent van de Nederlandse organisaties zijn personeel op continue basis in het herkennen van cyberaanvallen. Wereldwijd doet 23% van de bedrijven dit. In Duitsland biedt zelfs 30% continu security-awareness-trainingen aan. Van de 12 onderzochte landen blijft Nederland alleen Singapore (7%) voor.

Geen strategie

Slechts 21% van de Nederlandse organisaties heeft een strategie voor cyber resilience, ook wel bekend als digitale weerbaarheid. Zo’n strategie is gericht op het waarborgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van cruciale systemen en data.

Ook op dit punt scoort Nederland beduidend slechter dan het wereldwijde gemiddelde (38%) en de landen om ons heen, zoals Duitsland (43%) en het Verenigd Koninkrijk (38%).

6 op de 10 Nederlandse IT-professionals die werkzaam zijn bij Nederlandse bedrijven geven aan dat het huidige budget voor digitale weerbaarheid binnen hun organisatie niet toereikend is.

“Door het gebrek aan investeringen worden bestaande securityoplossingen niet geüpgraded, krijgt het IT-personeel niet de juiste trainingen en kan er geen nieuw securitytalent worden aangetrokken”, licht Hofman toe. “Dit is funest voor het algehele beveiligingsniveau en vergroot de risico’s aanzienlijk.”

Minder weerbaar geworden

Een vergelijking met voorgaande jaren wijst er zelfs op dat Nederland minder weerbaar is geworden. Het percentage van de Nederlandse organisaties die het personeel continu trainen in gevaarherkenning loopt gestaag terug: van 12% in 2020 naar 11% in 2021 naar 8% nu.

De neerwaartse trend is nog duidelijker als wordt gekeken naar de aanwezigheid van een strategie voor cyber resilience. In 2020 had bijna de helft van de organisaties (47%) zo’n strategie, een jaar later 38% en nu dus slechts 21%.

Wake-up call?

Hofman hoopt dat het onderzoek een wake-up call is voor het bedrijfsleven.

Volgens hem begint een verhoogde weerbaarheid in de directiekamer. “Maak extra financiële middelen vrij voor essentiële securitymaatregelen.”

“Denk hierbij aan het opstellen en oefenen van een incident-responseplan, een permanent programma voor security-awareness en een goede bescherming tegen bedreigingen via e-mail. Zo creëert u een gelaagde beveiliging die de kans op én de impact van cyberincidenten verkleint.”

Concrete digitale dreiging

Aan het State of Email Security 2022-onderzoek werkten 1400 IT-professionals mee in 12 verschillende landen, waaronder Nederland.

De deelnemers hebben vragen beantwoord over de concrete digitale dreiging voor hun organisatie in het afgelopen jaar, en de beveiligingsmaatregelen die al zijn geïmplementeerd.

Lees ook:

ING: ‘Investeer in cybersecurity’ (28 januari 2022)

Cybercriminelen hebben industrie in vizier (13 juli 2021)

Cybersecurity: Praktische tips en video (premium)

Cybersecurity woordenboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven