Nieuws

CoroMill 390 met geprint freeslichaam

Sandvik Coromant introduceert de lichtgewicht CoroMill 390 die is voorzien van een 3D-geprint titanium freeslichaam. Door het daarmee verkregen lagere totaalgewicht, worden trillingen geminimaliseerd en de veiligheid tijdens het verspanen met een lange uitsteeklengte verbeterd. Ook verhoogt het de productiviteit.

Additieve manufacturing maakt het mogelijk om complexe structuren met hoge nauwkeurigheid en zonder verbindingen te produceren. Toepassing van het AM-proces kan componenten lichter, sterker en flexibeler maken, stelt de snijgereedschap- en gereedschapssysteem-specialist.

Bij gereedschapslichamen, worden met AM vormen en kenmerken mogelijk die met verspanen niet haalbaar zijn. Daarnaast kan vrijwel elk materiaal in 3D worden geprint, zoals in dit geval een titaniumlegering.

Optimaal freesontwerp

”Bij het ontwerpen van onze nieuwe lichtgewicht 390 is materiaal tactisch verwijderd om het optimale freesontwerp te creëren om de massa te minimaliseren,” legt Thomas Wikgren, Manager Product Application Management van  Sandvik Coromant, uit.

“Dit wordt topologische optimalisatie genoemd en het maakt de frees compacter dan een conventionele uitvoering.” Het helpt bewerkingswerkplaatsen om de productiviteit van hun freesbewerkingen met lange uitsteeklengte te verhogen. “Daarnaast verbetert een kortere afstand tussen de demper in de adapter en de snijkant de prestaties en de proceszekerheid.”

Trillingen onderdrukt

Frezen met lange uitsteeklengten is gangbaar voor componenten die worden gebruikt in de lucht- en ruimtevaart en in de olie- en gassector. Maar het maken van kenmerken, zoals diepe uitsparingen, kan problemen geven door trillingen, wat leidt tot een langzamere productie, een kortere standtijd en een slechte oppervlakte-afwerking.

De nieuwe lichtgewicht CoroMill 390 biedt volgens Sandvik Coromant de oplossing. Gecombineerd met Silent Tools freesadapters, onderdrukt deze geoptimaliseerde gereedschapscombinatie trillingen.

Onderaanzicht CoroMill 390 AM in bedrijf met Silent Tools (foto’s: Sandvik Coromant)

Zo wordt de productiviteit en procesveiligheid gemaximaliseerd in veeleisende toepassingen met lange uitsteeklengten. Bovendien biedt het CoroMill 390 concept een licht snijdende werking voor soepele verspanende prestaties.

Varianten

Lichtgewicht CoroMill 390 kan vlakfrezen met lange reikwijdte, diep hoek- en zijvlakfrezen, holtes frezen en sleuffrezen. Het gereedschap is beschikbaar in 40 mm (doornbevestiging 16 koppeling) en 50 mm (doornbevestiging 22 koppeling) diametervarianten.

Drie of vier wisselplaten (grootte 11) kunnen worden gespecificeerd, afgestemd op de toepassing. Differentiële vertanding en inwendige koeling wordt geboden op alle frezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven