Ga naar hoofdinhoud

CNC-snijmachine voor Merford

Om de zaagcapaciteit te vergroten heeft Merford Acoustic Materials uit Gorinchem naast de bestaande watersnijmachine een tweede machine aangeschaft. De leverancier van geluidsisolatie- en geluidsabsorptieplaten koos voor een lintzaag van Fecken-Kirfel.

De extra capaciteit is nodig door de groeiende vraag naar deze platen in vele maten en materialen, zoals bitumen, gips, polyester, polyurethaan en vlokkenschuim.

Voorheen had Merford Acoustic Materials vooral een groothandelsfunctie. “We kochten geluidsisolatie- en geluidsabsorptieplaten in bij onze leveranciers en leverden ze uit voorraad aan bedrijven en consumenten”, vertelt operations manager Peter Fernig.

Maatdelen

Klanten kregen echter steeds meer behoefte aan specifieke maten in plaats van hele platen. “Dus kochten we een watersnijmachine waarmee we elk maatdeel in 2D uit ieder willekeurig materiaal kunnen snijden.”

Dit bleek een goede zet, want inmiddels is Merford Acoustic Materials specialist op het gebied van maatdelen.

Extra machine

Peter Fernig: Extra capaciteit nodig door groeiende vraag.

Een extra machine was dan ook een logische stap. Maar de vraag daarbij was: “Zetten we een tweede watersnijder neer of gaan we voor een machine met extra mogelijkheden?”, aldus Fernig.

Het voordeel van een watersnijder is dat deze door elk materiaal kan. “Zelfs door staal.” Nadeel is echter dat de hoogte van snijder, met 10 à 15 cm, zeer beperkt is. “Je kunt dus geen platen stapelen”, geeft hij aan.

Inventarisatie

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, werd een inventarisatie gemaakt van welke soorten platen er het meest worden gesneden. Grofweg onderscheidt Merford twee categorieën: massabeplating, zoals bitumen en gips, en schuimplaten.

De massabeplating moet altijd op een watersnijder, maar schuimplaten kunnen ook met een lintzaag worden gezaagd. Fernig: “En het bleek dat we heel veel maatdelen snijden uit schuimplaten. Een lintzaag voor de schuimplaten was dus de beste optie!”

Lintzaag

Na onderzoek in de markt en gesprekken met leveranciers, bleek de volautomatische verticale lintzaag van Fecken-Kirfel het beste te voldoen aan de wensen.

Het is volgens Merford ‘de Mercedes onder de lintzagen en een bewezen betrouwbare machine’. “Er kunnen platen van 2,40 m x 2,00 m in”, schetst Fernig. “Daar kunnen we heel efficiënt maatdeeltjes uit snijden.”

Bij de nieuwe lintzaag hoeven de platen er alleen maar ingelegd te worden. Na het instellen van de machine gaat deze aan de slag met een snelheid van 70 m/min (foto’s: Merford).

Het grote voordeel van de CNC-lintzaag is dat er materiaal tot een dikte van 1300 mm in kan. Door te stapelen kunnen er dus meerdere platen tegelijk worden gesneden. “We hoeven de platen er alleen maar in te leggen, de machine in te stellen en hij gaat aan de gang met zeventig meter per minuut.”

Zaagcapaciteit stijgt

“De machine zaagt volautomatisch en ‘spuugt’ aan de achterkant de deeltjes uit met een snijtolerantie van maximaal plus of min 2 mm. Onze zaagcapaciteit neemt met meer dan 100% toe.”

En omdat de machine ook grote volumes snel en efficiënt zaagt, zijn de bestelde delen eerder klaar en liggen de productiekosten vaak lager.

Facet- en schuine kanten

De nieuwe CNC-snijmachine is het resultaat van goed luisteren naar de markt. “Daarom hebben we recentelijk nóg een nieuwe machine aangeschaft. Hiermee kunnen we ook facet- en schuine kanten aan onze producten snijden.” Het gaat hierbij om een Hyma facetsnijmachine.

Dat maakt dat het bedrijf nu een watersnijmachine, een CNC-lintzaagmachine en een facetsnijmachine heeft.

Merford doet er tot aan de zomer alles aan om de machines goed te leren kennen. Het bedrijf hoopt dan vanaf september klaar te zijn om vol productie te kunnen draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven