Ga naar hoofdinhoud

CEO Bystronic: Marktaandeel fibers tot 50%

Tijdens een persconferentie op de afgelopen EuroBlech in Hannover (D), schetste Ferdi Töngi, CEO & President van het Zwitserse bedrijf Bystronic, de situatie op de internationale plaatbewerkingsmarkt. Hij deed enkele opmerkelijke uitspraken over heden en de toekomst.

“Twee jaar geleden op de EuroBlech dachten we dat de fiberlasers 15 tot 20 procent deel uit gingen maken van de totale lasermarkt op het gebied van plaatbewerking,” zegt Töngi tijdens de persconferentie. “Inmiddels moeten we die groeiverwachting bijstellen. Fiberlasers gaan misschien tot wel 50 procent van de markt beheersen. Hoe snel dat gaat? Dat weet niemand, maar we weten wel dat we inmiddels 70 concurrenten hebben op fiberlasergebied en er elke twee weken een nieuwe concurrent bij komt.” Een bedrijf als Bystronic moet daar wel op reageren. “De toegevoegde waarde van een machineleverancier is om het productieproces bij de klant te optimaliseren. Ook kleinere jobshops willen tegenwoordig een kortere leadtime. Een belangrijke trend binnen de plaatbewerking is meer flexibiliteit en grotere maten plaatmateriaal. Hierdoor wordt het materiaal efficiënter gebruikt en is er minder afval.”

 

Bystronic Fiberlaser

Fiberlasers gaan misschien tot wel 50 procent van de markt beheersen (foto: Paul Quaedvlieg)

 

Verschuiving

Ook is er volgens Töngi een verschuiving gaande in de markt. “Opkomende markten in het Verre Oosten zijn Indonesië (snelle groeier), maar ook Vietnam en Thailand. Daarom hebben wij ondermeer de BySun laser ontwikkeld, specifiek voor het Verre Oosten, met een goede ‘return of investment’ en lage operationele kosten.”

 

Een andere waarneembare trend volgens Töngi is dat, mede door de toenemende concurrentiedruk, lasersnijmachines en buigmachines een ‘commodity’ worden. “Als machineleverancier is het dan bijna niet meer mogelijk om zich te onderscheiden van de concurrentie en de marges worden lager. Klanten gaan keuzes maken op het gebied van de ‘soft-factor’. Daarom is het belangrijk om de taal van de klant te spreken en een hoge mate van applicatiekennis in huis te hebben.”

 

2013 wordt moeilijk

Ook schetste Töngi een voorzichtige vooruitblik: “2013 wordt een moeilijk jaar, we verwachten minder groei. China was juist in 2012 een slecht jaar, maar daar verwachten we in 2013 wel te plussen. Ook markten als Rusland, landen in Oost-Europa en andere landen in Azië zien we positief in.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven