Betaalbare vijfassers sterk in opmars • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Betaalbare vijfassers sterk in opmars

De UMC-750 van Haas, is ook geschikt voor zware verspaning zoals bij de bewerking van roestvast staal en titaanlegeringen. Op de foto de machine zoals getoond tijdens de EMO Hannover 2013 (foto: Reinold Tomberg)

Vijfassige bewerkingsmachines zijn onmiskenbaar bezig met een opmars, dat wordt door alle machineleveranciers beaamt. Menigeen geeft aan onderhand meer vijfassers dan drie-assers te verkopen. Vreemd is dat bij nadere beschouwing natuurlijk ook niet. De complexiteit van werkstukken neemt in het algemeen toe en dat vraagt meer van de machinemogelijkheden. Volgens Hans Blomen van Limas hebben de drie-assers zelfs hun beste tijd gehad.

Het prijsniveau van vijfassers is de laatste tijd veel dichter in de buurt van de drie- en vierassers komen te liggen en daarmee is de drempel naar een vijfasser een stuk lager geworden. De term ‘goedkoop’ wordt door de Nederlandse importeurs in het algemeen niet gewaardeerd, omdat het onbedoeld een lager prestatieniveau suggereert. Dat wordt in alle toonaarden bestreden: het gaat om machines die qua kwaliteit en betrouwbaarheid aansluiten bij wat de Europese markt vraagt.

80 procent

Wel gaat het bij de vijfassers uit de lagere prijsklasse vooral om standaardmachines. Het accent ligt daarbij op niet al te grote producten (tot pakweg kubisch 500 mm) en minder zware bewerkingen. “Voor het meeste werk zijn geen zware en dure machines nodig”, aldus Huib Wennekes van Dormac. “Voor 80 procent van wat de markt vraagt bieden deze machines een prima alternatief.” Richard Hermans van Promas noemt hetzelfde percentage.

 Aanbieders

Dormac brengt in ons land de machines van Finetech (Taiwan) op de markt, met als hardloper de GTX 620. Huib Wennekes noemt de goede toegankelijkheid van de GTX-machines als pluspunt, met twee deuren aan de voor- en zijkant.

Een kijkje in de e GTX 620 van Finetech. De twee deuren aan voor- en zijkant maken de machine bij uitstek geschikt voor onbemande productie met behulp van een beladingsrobot (foto: Reinold Tomberg)
Een kijkje in de e GTX 620 van Finetech. De twee deuren aan voor- en zijkant maken de machine bij uitstek geschikt voor onbemande productie met behulp van een beladingsrobot (foto: Reinold Tomberg)

Een  nieuwkomer op de Nederlandse markt is Wemas, “Europese technologie tegen een Aziatische prijs”, zoals Danny van Rij van Oude Reimer aangeeft. Highlight in het programma is de VZG 65-5A.

Promas heeft onder meer de machines van Feeler (Taiwan) in haar pakket, waaronder de U600-A als vaandeldrager. Richard Hermans noemt in het Promas-pakket ook Akira Seiki (Taiwan) als een machinebouwer met toekomst, met name voor kleinere fijnmechanische producten. De RMV250RT, de meest verkochte machine, heeft bijvoorbeeld een bewerkingsbereik van 500 mm x 250 mm x 400 mm, terwijl de draaikanteltafel geschikt is voor werkstukken tot 60 kg.

Een andere Taiwanese machinebouwer die zijn schreden heeft gezet op de Europese markt is Litz, in ons land vertegenwoordigd door De Ridder THO. Terry van Orsouw omschrijft de machines van Litz als stabiel, met een zwaar frame en thermische compensatie van de assen. Hardloper in het programma van Litz is wat de Nederlandse markt betreft het type LU-620.

Tussen al het nieuwe geweld vanuit Azië vormt de Amerikaanse machinebouwer Haas een buitenbeentje. Het bedrijf, in ons land vertegenwoordigd door Landré, richt zich al decennialang op de productie van de goedkopere standaard draai- en freesmachines en is dus allerminst een nieuwkomer in dit marktsegment. Als een van de redenen dat Haas zijn machines zo voordelig aan kan bieden is volgens Frank de Beijer van Landré de ver doorgevoerde modulaire bouw. De vijfasser UMC-750 van Haas wordt aangeboden vanaf 140.000 euro.

Eveneens een buitenbeentje is Spinner. Hier gaat het om een Duitse machinebouwer waarvan de machines in ons land op de markt worden gebracht door Limas. Hardlopers in het programma van Spinner zijn de U5-620 en de U5-1520. De relatief lage prijs is volgens Hans Blomen vooral te danken aan het grote aantal machines (jaarlijks zo’n 1200) die het bedrijf aflevert en het uitgekiende productieproces.

Binnenkort in Metaal Magazine een vijfpagina-artikel over de betaalbare, vijfassige machines van Finetech, Wemas, Feeler, Akira Seiki, Litz, Haas en Spinner. Wilt u dat niet missen,  neem dan nu een abonnement. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven