Onbekwame mensen die op technische vacatures afkomen vormen de grootste ergernis van het technisch bedrijfsleven. 36 procent van de organisaties plaatst dit op nummer één. Dit blijkt uit onderzoek van ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Technische bedrijven noemen een slecht imago (29 procent) als tweede grootste ergernis. Benadering door commerciële acquisitiebureaus sluit met 14 procent de top drie af. Deze resultaten zijn opgenomen in de ROVC TechBarometer, een rapport dat inzicht geeft in de markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.164 respondenten uit de technische branche.
Naast ergernissen geeft het rapport ook inzicht in het aantal vacatures dat technische bedrijven hebben. 22 procent van de organisaties zet jaarlijks drie tot vijf vacatures uit. Het invullen van deze functies is een tijdrovend proces. Een kwart geeft aan minstens een half jaar tot een jaar nodig te hebben om een technische functie te vervullen.
John Huizing, algemeen directeur bij ROVC: “Het feit dat mensen solliciteren op vacatures waar ze niet geschikt voor zijn zou juist een kans moeten zijn in plaats van een ergernis. Blijkbaar zijn er veel mensen die in de techniek willen werken, zonder dat ze de juiste opleiding hebben gevolgd of werkervaring hebben opgedaan. Met een andere mindset van werkgevers kunnen vacatures sneller worden ingevuld. Selecteer sollicitanten bijvoorbeeld op motivatie en breng de aanwezige competenties in kaart. Met behulp van een opleidingsplan kunnen vervolgens de benodigde competenties worden bijgebracht.”
Het rapport
De ROVC TechBarometer geeft inzicht in alle relevante trends op het gebied van techniek. Het rapport is gratis aan te vragen via de volgende link: www.rovc.nl/techbarometer.
Het is voor veel bedrijven bijna onmogelijk om nog technische (gemotiveerde) mensen te krijgen. Maar dit beeld zie ik in heel Europa, vacatures kunnen in veel gevallen niet ingevuld worden en dan is 1 jaar nog positief. Door de vergrijzing zal het alleen maar toenemen. De Industrie is er ook een beetje zelf schuld aan, want die hebben tenslotte de bedrijfsscholen of interne opleidingen voor 10 tallen jaren geleden opgeheven om kosten te sparen, dus kennis overdracht, helaas. Daar komt bij dat de technische scholen ook niet altijd het niveau halen wat met de praktijk aansluit. Dus zullen we ook steeds meer moeite hebben om de mensen in die richting te motiveren voor een technisch beroep, wat nog altijd zijn mooie kanten en uitdagingen heeft.
De 3 top-irritaties in het bedrijfsleven zijn een typisch Hollands verschijnsel. vormen ook het hemelsbrede verschil met de Bondsrepubliek. Het is ook de basis onder de grote uittocht van vaklieden na de invoering van de CAO’s die elke mogelijkheid op een betere toekomst blokkeerden. na 1965. Waarmee de basis gelegd werd voor de huidige werkloosheid en vooral de hardnekkigheid daarvan. Terwijl in 1980 al in het meest ontwikkelde Duitse industriegebied ca 6000 Nederlanders met “Beslissingsbevoegdheid” daar in hogere funkties zaten. In Zwitserland is de naam Colijn in de machinebouw als 2e generatie al ingeburgerd. Wij hebben die werkgelegenheid zelf overboord gezet. Dankzij de petrochemie hebben wij nog een mooie export. Naast de schaamteloze Zuidas. Met de schoolverlaters nu in de 2e kamer zullen wij het niveau van de Bondsrepubliek ook na 4 generaties niet kunnen evenaren. Ekonomisch gezien, zijn wij inmiddels al langer Duits achterland geworden: Dat zal dan nog veel verder gaan.