AWK 2017: agile productie en zelflerende machines • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

AWK 2017: agile productie en zelflerende machines

Dit jaar hebben zo’n 1.200 experts uit de hele maakindustrie deelgenomen aan het AWK 2017.

Agile productontwikkeling vergt óók een agile productieomgeving, die quasi realtime reageert: machines die continu online worden gemonitord, cloudsoftware, big data analyse, kunstmatige intelligentie en zelflerende machines. Deze thema’s gaan volgens wetenschappers de maakindustrie domineren in het tijdperk van Industrie 4.0. Maar is dat in de ogen van machinebouwers en gereedschapsbedrijven niet een stap te ver?

Dat kwam naar voren tijdens het AWK 2017 in Aken. Hier hebben het Werkzeugmaschinenlabor (WZL) en Fraunhofer IPT hét antwoord op Internet of Things geïntroduceerd, namelijk: Internet of Production. Deze platformen, waarop iedereen met zijn systemen en software aansluit, staan haaks op de in de werktuigmachine-industrie vaak gebruikte eigen systemen. Open versus gesloten dus.

Iteratief

Toch zien het WZL en Fraunhofer IPT de sector zich doorontwikkelen tot deze Internet of Production. Dat betekent dat iteratief ontwikkelen, ook in de productie moet komen. Dat kunstmatige intelligentie komt, is voor professor Sabina Jeschke van de RWTH Aachen zo klaar als een klontje, al blijft er nog steeds een belangrijke rol voor de mens weggelegd.

Ook de cloud komt er, zeggen de wetenschappers. Toch moet de weerstand tegen de cloud niet onderschat worden. Machinebouwers geloven er nog niet in. Er draaien teveel systemen in een machine. En zelflerend is volgens hen ook nog een stap te ver. Gereedschapfabrikanten zijn hierover juist optimistischer.

Lees meer over het AWT met de driehoek augmented reality, additive manufacturing en kunstmatige intelligentie, de digitale schaduw én realtime data-uitwisseling in het komende nummer van Metaal Magazine. Deze komt op 23 juni uit.
Meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven