AR 'boost' mens-machine-interfaces • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

AR ‘boost’ mens-machine-interfaces

De manier waarop mensen met machines communiceren gaat verder veranderen. Zaken als spraakbediening, virtual reality (VR), augmented reality (AR) en kunstmatige intelligentie (KI) zullen belangrijker worden bij mens-machine-interfaces (MMI’s). Aanjager daarvoor is Industrie 4.0. De organisatie van de Nederlandse Metaal Dagen geeft aan in september aandacht te zullen schenken aan moderne MMI’s die veel voordelen opleveren in een smart manufacturing-omgeving.

Door de snelle technologische vooruitgang zijn MMI’s de afgelopen tijd al behoorlijk veranderd. Zo was er alleen al de evolutie van een simpele drukkknop naar een modern touchscreen. Dat meldt de organisatie van de Nederlandse Metaal Dagen.

“De Industrie 4.0-transitie die jaren geleden is ingezet, zorgde ervoor dat oplossingen die digitalisering mogelijk maken, grote stappen hebben gemaakt. Software-oplossingen kunnen in toenemende mate gegevens verzamelen, analyseren en zelfs op basis daarvan zelf beslissingen nemen.”

Rol werknemer verandert

Door deze ontwikkeling van autonome en zelforganiserende software, rijst de vraag wat de rol van de mens wordt in het productieproces. De verwachting is dat digitalisering in feite niet de mens zal vervangen, maar wel de rol van de werknemer, geeft Jeroen ter Steege, event director van de Nederlandse Metaal Dagen, aan.

“Terwijl slimme oplossingen het productieproces continu monitoren en storingen voorspellen of detecteren, zal de taak van de mens vooral liggen in besluitvorming. Dan moet uiteraard de manier waarop mensen communiceren met technische systemen en processen eenvoudig en overzichtelijk zijn. Precies daar is een rol weggelegd voor moderne MMI’s.”

Efficiëntie verbeteren

“Met spraak- en gebarenbediening, verbeterde touchscreenbedieningen en VR-/AR-oplossingen, verschuiven mens-machine-interfaces naar een volledig digitale werkomgeving.”

De nieuwe MMI’s kunnen daarbij veel voordelen opleveren voor slimme fabrieken door de productie-efficiëntie te verbeteren en de uitvaltijd te verminderen. Daarnaast kunnen MMI’s medewerkers assisteren met uitdagende werkzaamheden als de kennis van die mensen bijvoorbeeld niet up-to-date is.

“Omdat MMI’s zo’n belangrijke rol spelen in smart manufacturing, zullen een aantal exposanten tijdens de Nederlandse Metaaldagen dit onderwerp duidelijk naar voren brengen”, vertelt Ter Steege.

Van voorraadbeheer tot opleiding 

Touchscreen-displays zijn in termen van visuele gegevensweergave gebruiksvriendelijker en krachtiger geworden. “Ook spraak- en gebaarbediening spreekt voor zichzelf. Spraakinterfaces hebben doorgaans geen scherm om informatie weer te geven, maar vergemakkelijken de gegevenstoegang via handsfree, intuïtieve en efficiënte interacties.”

Ook gebarenbediening (aanrakingloze manipulatie) van industriële machines of computersystemen is mogelijk. Ze herkennen menselijke hand- of hoofdbewegingen en gebruiken speciale algoritmen om machines en systemen te bedienen of ermee te communiceren.

AR en VR

Wat al enkele jaren op vakbeurzen te zien is, maar in de praktijk nog niet veel wordt toegepast is het gebruik van augmented reality (AR) en virtual reality (VR), stelt Ter Steege.

Deze technologie zal volgens hem in de toekomst een belangrijke rol spelen voor het verhogen van de efficiëntie, het verlagen van de operationele kosten en het flexibeler maken van vele productieprocessen, van voorraadbeheer tot opleiding van werknemers.

Montage en onderhoud

“AR kan bijvoorbeeld heel nuttig zijn voor montagewerkzaamheden, waarbij de technologie de real-time beelden aanvult met informatie en instructies. Hierdoor wordt het risico op fouten verkleind.”

Een ander toepassingsgebied voor AR en VR is de ondersteuning bij onderhoudswerkzaamheden, waarmee servicetechnici problemen beter kunnen identificeren en real-time begeleiding kunnen ontvangen. En tenslotte ziet hij AR en VR een belangrijke rol gaan spelen in de training van (nieuw) personeel.

De Nederlandse Metaal Dagen zijn van 15 t/m 17 september in Den Bosch.

Lees ook:

Nederlandse Metaal Dagen verschoven (19 januari 2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven