Ga naar hoofdinhoud

Amada ontwikkelt 4 kW fiberlaser

In samenwerking met JDSU heeft Amada een 4 kW fiberlaser ontwikkeld. Volgens JDSU zal Amada deze vaststoflaser tijdens de komende EuroBlech in Hannover (D) introduceren. De verkoop in Japan start begin volgend jaar.

Midden volgend jaar zal de nieuwe 4 kW fiberlaser van Amada wereldwijd beschikbaar zijn. In ons land wordt Amada vertegenwoordigd Landré Euromach uit Vianen. Volgens JDSU is de nieuwe laser o.a. bedoeld voor het snijden van materialen als koper, messing, titaan en andere nonferro-metalen. Deze materialen kunnen met een fiberlaser gemakkelijker gesneden worden dan met een CO2-laser. Ook kan een fiberlaser goed ingezet worden voor het snijden van dun aluminium en dunne staalplaat. Bekijk hier een video van de nieuwe lasersnijder

 

Lange vezel

Een fiberlaser, beter gezegd een fiberlaserbron,  is een laserbron die bestaat uit een lange,  dunne fiber (vezel) van Nd:YAG- of YB:YAG-kristal. Deze fiber vormt de resonator waarin de laserstraal opgewekt wordt door het pompen met laserdiodes.

 

Verwarring

Er is momenteel wat verwarring in de markt omdat de lichtgeleiding door een flexibele lichtgeleider verward wordt met de fiberlaserbron.  In beide gevallen wordt gesproken over ‘fiber’ terwijl in het eerste geval het gaat over de lichtgeleiding en in het tweede geval over lichtopwekking.

 

EuroBlech

Tijdens de EuroBlech zal er ongetwijfeld veel gesproken worden over ‘fiberlasers’. Bedoeld worden dan vastestoflasers met een typerende golflengte van respectievelijk 1,03 of 1,06 micrometer (ter vergelijking de CO2-gaslaser heeft een golflenge van 10,64 micrometer). Deze vastestoflasers zijn afgeleid van staaflasers en beschikbaar in de vorm van een schijflaser (een platte staaf) of een meer langrekte laser, de zogeheten ‘fiberlaser’.  Adige biedt de vastestoflaser aan onder de benaming LT fiber. Bystronic heeft gekozen voor Fiber. Deze naam vinden we ook terug bij Trumpf.  Ook Hypertherm zal tijdens de EuroBlech een fiberlaser presenteren.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven