Ga naar hoofdinhoud

Amada met snelle laser op Techni-Show

Deze week demonstreert Amada tijdens de Techni-Show 2012 in Utrecht o.a. de lasersnijmachine FOL-3015 AJ voor het eerst in ons land. De FOL-3015 AJ is een opvallende, snelle vlakbedsnijlaser: in roestvast staal van 1 mm dik is met deze 4 kW vastestoflaser (fiberlaser) een snijsnelheid haalbaar tot circa 60 m/min.

Dankzij een aandrijving door middel van lineaire motoren van de lasersnijmachine FOL-3015 AJ zijn de maximale positioneersnelheden over X-, Y- en Z-as zijn respectievelijk 240 m/min, 240 m/min en 120 m/min (simultaan maximaal 340 m/min). De maximale versnelling bedraagt 5g. Amada neemt volgende week voor de eerste keer als zelfstandig exposant, onder eigen naam dus, deel aan de beurs in Utrecht

 

Proefwerkstuk width =

Een demowerkstuk van Amada bestaande uit koper, aluminium en messing. Alle componenten zijn gesneden met de fiberlaser. In de koperdeeltjes is de fijnheid van het snijwerk zichtbaar (foto’s: Reinold Tomberg)

 

Lange, dunne vezel

Een fiberlaser zoals  FOL-3015 AJ heeft een laserbron die bestaat uit een lange dunne fiber (vezel). In deze fiber wordt de laserstraal opgewekt door het pompen met diodenlasers. Bij de 4 kW fiberlaser van Amada zien we zeven modules die de benodigde 4 kW opwekken. Elk module is opgebouwd uit 90 dioden met een vermogen van 10 W.  Opvallend bij de 4 kW fiberlaser van Amada is de golflengte van 976 nanometer (0,976 micrometer). Dit is ongeveer een factor tien lager dan de golflengte van 10,64 micrometer van de CO2-lasers.

 

Bekijk hier onze video opgenomen bij Amada in Haan (D):

 

 

Stikstof

Er is een kanttekening die Amada net zoals alle andere leveranciers van vaststoflasers onder de aandacht brengt. Dit type lasers lijkt het ‘non plus ultra’ voor de plaatbewerking, maar dit behoeft tot enige nuancering. Vastestoflaser komen maximaal tot hun recht bij het lasersmeltsnijden van dunne plaat met stikstof. Daar zijn snelheidswinsten van wel een factor drie te behalen. Bij het laserbrandsnijden met zuurstof zie je gelet op de snijsnelheid geen verschil tussen CO2– en vaststoflasers.

 

In een komend nummer van Metaal Magazine in een artikel meer informatie over deze snelle snijlaser. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven