Alle energie op BIC duurzaam opgewekt • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Alle energie op BIC duurzaam opgewekt

Er zijn 5432 zonnepanelen aangebracht op het dak van Brainport Industries Campus (foto: BIC).

Op Brainport Industries Campus (BIC) wordt alle energie duurzaam gegenereerd. Zo is de 70.000 m2 grote campus nu al volledig gasloos en wordt alle energie via de ‘trias energetica’ opgewekt en over de campus verspreid. Het dak van de campus heeft 5432 zonnepanelen (goed voor circa 2,1 MW) die samen met een warmte/koude-opslag een stabiele levering mogelijk maken.

Dat stelt Equans, die de installaties voor de opwekking van de utilities op BIC heeft ontworpen en verantwoordelijk is voor het beheer, het onderhoud en de exploitatie ervan.

De strategie van trias energetica is: beperk het energieverbruik, zet maximaal in op energie uit duurzame bronnen en gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk. 

Het energieverbruik op BIC is circulair en alle huurders werken er energie-efficiënt, aldus BIC.

Het hart van de energievoorziening bevindt zich centraal op de campus. “Vandaaruit wordt alle energie opgewekt, aangeleverd en verspreid”, legt Ruud Vleugels, directeur Equans, uit.

Ook proceskoeling, perslucht, vacuüm

Dat omvat algemene voorzieningen als warmte, koude, elektriciteit en water, maar ook meer specialistische diensten die huurders nodig hebben voor specifieke productieprocessen.

Te denken valt aan stikstof (proceskoeling), perslucht, demiwater en vacuüm. Dit alles kan door de huurders worden afgenomen op basis van pay-per-use.

“Zo hebben we volledige controle over wat we onze klanten aanbieden en hebben we altijd inzicht in wat er verbruikt wordt.”

Fabriek van de Toekomst

In de Fabriek van de Toekomst wordt al doelgericht nagedacht over de volgende stappen.

“Bij een toekomstige groei in vermogensvraag kunnen bijvoorbeeld batterijopslag en congestiemanagement een interessante rol gaan spelen”, vertelt Vleugels.

“Als technologie- en energiepartner op de campus spelen we in op wat er nú nodig is, met het oog op morgen.”

Technologie- en energiepartner

Equans is de komende vijftien jaar technologie- en energiepartner van BIC en verzorgt – onder de vlag van BIC Utility en in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij – alle (technische) installaties voor huurders op de campus.

Een eigen kantoor op de campus is voor Equans dan ook geen overbodige luxe. “Wij zijn verantwoordelijk voor de constante levering. Dan moet je aanwezig zijn”, aldus Vleugels.

BIC Utilities Tour

Equans heeft ook een BIC Utilities Tour uitgezet, om te laten zien wat mogelijk is op het gebied van duurzame energie.

De route gaat langs 8 punten op de campus. Bij elk punt hangt een bord met QR-code voor meer informatie.

Na scanning wordt in tekst en beeld toegelicht wat op die plek te zien is en wat de betreffende toepassing of installatie precies inhoudt.

Lees ook:

Hexagon komt naar Brainport Industries Campus (21 december 2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven