Ga naar hoofdinhoud

Akkoord sociaal plan tussen vakbonden en VDL Nedcar

Vakbonden en VDL Nedcar hebben dinsdag een akkoord gesloten over een nieuw sociaal plan voor werknemers van autofabriek VDL Nedcar in Born. Dat was nodig vanwege de aangekondigde massaontslagen, maar het duurde weken voor de partijen het met elkaar eens waren.

De vakbonden en de directie lagen wekenlang overhoop vanwege het nieuwe sociaal plan. Dat leidde tot twee spontane en acht formele stakingsdagen. Maandag werden verdere acties opgeschort, omdat VDL Nedcar bereid bleek de vakbonden tegemoet te komen.

Akkoord

Vakbonden FNV, CNV en De Unie hebben het akkoord dinsdagavond na urenlange onderhandelingen bekendgemaakt. Het moet nog wel aan de leden worden voorgelegd. Dat gebeurt donderdag.

Ontslagvergoeding omhoog

In het akkoord is onder meer afgesproken dat de ontslagvergoeding omhooggaat. Ook zijn er afspraken gemaakt over hulp bij zoeken naar nieuw werk. Zo kunnen sommige ontslagen mensen ergens anders binnen VDL aan de slag of wordt er geholpen met zoeken naar werk in de regio.

Vertrouwen in uitkomst

Vakbondsbestuurders Suat Koetloe (De Unie), Jeroen Bruinsma (CNV) en Patrick Meerts (FNV) spraken dinsdagavond van “een optimaal resultaat”. Een woordvoerder van VDL Nedcar noemt het “goed” dat er een onderhandelingsakkoord is. “We hebben er vertrouwen in dat de vakverenigingen dit op een goede manier aan hun leden gaan voorleggen. Wij wachten de uitkomst daarvan met vertrouwen af.”

Nog geen opvolger

Bij VDL Nedcar werken 3.950 mensen. Het concern kondigde onlangs het ontslag van ruim 1.800 werknemers in november aan. Begin volgend jaar volgen naar verwachting meer ontslagen, omdat dan een contract met BMW voor de productie van Mini’s in Born afloopt. Een opvolger van BMW is nog niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven