Nieuws

3D-printen tot 1 meter hoog

Velo3D breidt voor de nieuwe generatie Sapphire 3D-metaalprinters de ruimte om werkstukken op te bouwen uit. Daarmee worden bouwvolumes tot 1.000 mm hoog mogelijk. De Amerikaanse fabrikant stelt met een bereik van 1000 mm in de Z-richting, ’s werelds grootste metaalpoeder- en lasergebaseerd AM-productiesysteem te bouwen. Dat meldt 3D-magazine.

Tot nu toe is de maximale hoogte voor additive manufacturing bij de Sapphire-printers 400 mm. Het bouwvolume is volgens Velo3D tot op heden een van de beperkingen van de laserstraal-poederbed-technologie.

Met een hoogte van 1.000 mm en een diameter van 315 mm worden volgens het bedrijf geheel nieuwe industriële toepassingen mogelijk, met name in de luchtvaartindustrie en in de olie- en gassector.

Eerste klant

Knust-Godwin wordt de eerste klant. De Amerikaanse toeleverancier gaat de nieuwe Sapphire-printer gebruiken bij het vervaardigen van onderdelen voor olieboringen. Op dit moment gebruikt het bedrijf daar meer dan vijf verspanende bewerkingsprocessen voor.

Met additieve manufacturing in de nieuwe printer worden dergelijke traditionele processen geoptimaliseerd en gecombineerd in één machine.. Dit terwijl, volgens Knust-Godwin, de kwaliteit van het onderdeel en de prestaties van het onderdeel eveneens worden verbeterd.

De specialist in CNC-draaien en -frezen heeft veel ervaring in de olie- en gasindustrie, geofysische/seismische industrie, halfgeleiderindustrie en de medische sector.

Maar het bedrijf ontwikkelt sinds 2013 ook AM-oplossingen, als alternatief voor andere bewerkingsprocessen. Het maakt met lasersinteren diverse producten van onder meer Inconel.

Velo3D is voor het bedrijf vooral aantrekkelijk vanwege hun ervaring in de halfgeleiderindustrie en de technische disciplines rond procescontrole en metrologie.

SupportFree en kalibratie

Het nieuwe systeem maakt verder gebruik van de functionaliteiten van de bestaande Sapphire-machines, zoals het SupportFree-proces (3D-printen zonder ondersteuning), in-situ kalibratie en procescontrole voor kwaliteitsborging.

De AM-metaalprinter, die is voorzien van 2 lasers van elk 1 kW, komt eind dit jaar op de markt voor nikkellegeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven