Ga naar hoofdinhoud

Zo verwijder je roest van je metalen gereedschap

Afbeelding met houten, hout, stuk, ketting

Automatisch gegenereerde beschrijving

Als we één nadelige eigenschap van metaal mogen benoemen, dan is het de kans op het ontstaan van roest. Wanneer je je metalen gereedschap bewaart op een plek waar het niet droog genoeg is, kan er roest ontstaan op je dure tools. Zelfs het beste tuingereedschap kan nog beginnen te roesten op een gegeven moment. Ben je er op tijd bij, dan kun je het proces nog omkeren en je gereedschap redden. We zetten een aantal manieren op een rijtje hoe je roest van je metalen gereedschap kunt verwijderen.

Azijn

Het zure middel azijn kan ervoor zorgen dat de roest loskomt van het metaal, omdat er een reactie op de roest ontstaat. Voor deze methode moet je je metalen gereedschap 24 uur in het zijn zetten. Daar zou je de roest er vanaf kunnen halen met een staalborstel. Gaat het om een groter oppervlak, zoals een zaagtafel, breng dan een laagje azijn aan om in te trekken. Daarna kun je de roest met een doek die je geweekt hebt in azijn verwijderen.

Limoen en zout

Er is ook een natuurlijke methode om roest te verwijderen. Hiervoor moet je wat zou over de verroeste delen van je gereedschap strooien. Daarna besprenkel je deze plekken met wat limoensoep. Dit moet dan twee tot drie uur intrekken. Vervolgens kun je de schil van de uitgeperste limoen handig inzetten om de roest van je gereedschap af te schrapen. Het is mogelijk om hetzelfde proces met een citroen te doen in plaats van met een limoen.

Baking soda

Een andere methode die even snel is als het gebruiken van limoen en zout, is het inzetten van baking soda. Mix de baking soda met water tot het een substantie vormt die dik genoeg is om je gereedschap te smeren. Dit laat je vervolgens twee tot drie uur zitten. Gebruik bijvoorbeeld een oude tandenborstel om de substantie én de roest van je gereedschap af te poetsen.

Afbeelding met bruin, bord, rijden, oud

Automatisch gegenereerde beschrijving

Aardappel

Roest verwijderen met een aardappel, wie had dat gedacht? Maar het kan echt. Snijd hiervoor een aardappel doormidden en leg deze vervolgens met de gesneden kant in een beetje afwasmiddel. Leg daarna de doorgesneden aardappel met het afwasmiddel erop op de roestplek op je gereedschap. Na een paar uur kun je hem weer eraf halen. De roest is nu uit het gereedschap getrokken door chemische reactie van het afwasmiddel en het oxaalzuur in de aardappel.

Coca-Cola

Nee, we zijn niet vergeten de Coca-Cola truc te nomen. Het is een bekend feit dat je ook met cola roest kunt verwijderen. Hiervoor moet je je roestige gereedschap in een bak met cola liggen. Een dag later zou je de roest dan zo van het gereedschap af moeten kunnen borstelen. Maar wist je dit ditzelfde ook met Pepsi cola kan?

WD40

Met WD40 kun je alles, inclusief roest verwijderen. Spuit het goedje op de roestplekken en laat het vervolgens 24 uur intrekken. Je zult zien dat je daarna met een staalwolborsteltje de roest er relatief gemakkelijk af kunt schrobben.

Geen zin om je tuingereedschap bij tijd en wijle roestvrij te moeten maken? Het gereedschap van Gardena is bewerkt met een poedercoating die zorgt voor een betere bescherming tegen slijtage en roest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven