Ga naar hoofdinhoud

Schonere productie aluminium

Sinds 1991 is de energie die nodig is om primair aluminium te produceren met 27 procent gedaald en is de koolstofimpact van de productie van primair aluminium met 49 procent gedaald. Aluminium geproduceerd in Noord-Amerika, dat sterk afhankelijk is van hernieuwbare waterkracht, behoort tot de schoonste ter wereld. En bedrijven innoveren met nieuwe inerte anodetechnologieën die alle directe broeikasgasemissies van het primaire smeltproces elimineren. Hierdoor kan in de toekomst aluminium raamdecoratie van INHUIS dus nog schoner gemaakt worden. 

Primaire productie is het proces waarbij aluminiumoxide wordt gesmolten tot puur aluminiummetaal, wat je mogelijk al eens hebt gelezen in het nieuws. Het Hall-Héroult-proces, tegelijkertijd ontdekt in 1886 door de Amerikaan Charles Martin Hall en de Fransman Paul Héroult, gaat door als het belangrijkste industriële proces waarmee primair aluminium wordt gemaakt. De raamdecoratie van INHUIS van dit materiaal begint dus ook zo. In dit artikel leggen we meer uit over het productieproces van aluminium. 

De start van het proces

Primaire productie is het proces waarbij nieuw aluminium wordt gemaakt (versus secundaire productie, waarbij bestaand aluminium wordt gerecycled tot puur metaal). Aluminium is afkomstig van bauxiet, een erts dat doorgaans wordt aangetroffen in de bovengrond van verschillende tropische en subtropische gebieden. Eenmaal gewonnen, wordt aluminium in het bauxieterts chemisch geëxtraheerd tot aluminiumoxide, een aluminiumoxideverbinding, via het Bayer-proces. In een tweede stap wordt het aluminiumoxide via het Hall-Héroult-proces omgesmolten tot zuiver aluminiummetaal. Vervolgens kan het materiaal op een gegeven moment gebruikt worden voor het produceren van aluminium raamdecoratie van INHUIS, wat goed past bij een ecologisch interieurontwerp.

Het Hall-Héroult-proces

Bij het Hall-Héroult-proces wordt aluminiumoxide opgelost in een bad van gesmolten kryoliet in een met koolstof beklede stalen pot. Koolstofanodes worden in de bovenkant van het bad gestoken en er gaat een elektrische stroom door de anoden en het bad. Zuurstofatomen scheiden zich af van het aluminiumoxide en combineren met de koolstofanode, waardoor het resterende gesmolten aluminium op de bodem van de pot achterblijft. Het gesmolten aluminium wordt periodiek afgeheveld en in een warmhoudoven geplaatst. Vanuit de warmhoudoven wordt het gesmolten aluminium in een staaf gegoten. 

De geschiedenis

Charles Martin Hall, een 20-jarige eerstejaarsstudent aan het Oberlin College (Ohio), begon in 1880 met onderzoek om aluminium te produceren, bevat aluminium en zuurstof). Een van de eerste uitdagingen van Hall was het bepalen van de juiste vloeistof om het aluminiumoxide in op te lossen. Het gebruik van water leverde geen succesvolle resultaten op; door elektriciteit door een wateroplossing te laten gaan, viel het water uiteen in waterstof en zuurstof. De experimentele benadering van Hall was om aluminiumoxide op te lossen in een ander mineraal, kryoliet. Op 23 februari 1886 had Hall zijn eerste succes. Nadat hij stroom door zijn apparatuur had laten lopen, werden kleine hoeveelheden aluminium neergeslagen. Het Hall-Héroult-proces werd in 1886 onafhankelijk en bijna gelijktijdig uitgevonden door Paul Héroult, een Franse chemicus. In 1888 opende Hall de eerste grootschalige aluminiumfabriek in Pittsburgh. De Reduction Company of Pittsburgh werd later de Aluminium Company of America en vervolgens Alcoa. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven