Ga naar hoofdinhoud

Metalen delen op elkaar bevestigen? Maak niet deze fout!

Voor het plaatsen van aluminium strips, metalen platen of aluminium profielen kun je verschillende technieken toepassen. Soms worden constructies gelast, soms worden ze verlijmd. Een andere bekende methode is het schieten van nagels in de beide lagen die op elkaar bevestigd moeten worden. Met name in dat laatste geval is het belangrijk om te beschikken over het juiste gereedschap, want dit is de enige van de drie genoemde methoden waarbij je daadwerkelijk in één keer door het materiaal moet heendringen. Dat lukt alleen wanneer je machines gebruikt die voldoende kracht in zich hebben.

Gemak dient de mens. Voor het zwaardere werk zijn we in de loop der jaar over steeds beter elektrisch gereedschap gaan beschikken. Voor het uitvoeren van werkzaamheden zoals hierboven bedoeld, gebruik je het best een zogenoemde tacker, ook wel schiethamer genoemd. Die heb je in allerlei soorten en maten. Het is sterk afhankelijk van de beoogde toepassing, welke tacker je moet kiezen. Er zijn handtackers, exemplaren die werken op een accu, maar ook pneumatische tackers, waarbij de nietjes of nagels met behulp van luchtdruk worden afgeschoten. Voor al deze varianten heb je ook nog eens diverse kwaliteiten met bijbehorende prijsstellingen. Het is vooral belangrijk om goed op de slagdiepte te letten. De gebruikte nietjes of nagels dringen geheel in het te verwerken materiaal. Dit houdt in dat de dikte van het materiaal groter moet zijn dan de slagdiepte. Anders zou je immers lelijke stoppeltjes aan de andere kant krijgen.

Vormgeving

Een ander aandachtspunt is de vormgeving van het apparaat. Een tacker moet ergonomisch gevormd zijn en eenvoudig qua bedieningsgemak. Het moet allemaal niet te veel moeite kosten, omdat dit vooral bij een grotere klus behoorlijk tegen je werkt. Bezuinigen op kwaliteit is in dit geval geen goed idee. Dat geldt overigens ook voor de veiligheid. Controleer of het apparaat bijvoorbeeld een veiligheidsknop heeft en of er bescherming is tegen oververhitting van de accu.

Kracht

Een tacker is een echte krachtpatser, maar kan niet altijd alles. We maken onderscheid in de constructietackers en de afwerktackers, waarbij de eerste categorie de krachtigste machines heeft. Dit type tackers is meestal pneumatisch, omdat je daarmee de grootste slagkracht kunt bereiken. Veelal worden deze tackers vooral door professionals in de bouw gebruikt. Als doe-het-zelver kun je ze weliswaar ook gebruiken, maar besef daarbij dat je altijd een compressor nodig hebt voor de luchtdruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven