'Met leasing blijf je liquide' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Met leasing blijf je liquide’

“Groot voordeel van leasen is dat machines pas aan het einde van de leasetijd op de balans geactiveerd worden, dus tot die tijd in de kosten gezet worden”, vertelt John van der Knaap van Djons. “Zo blijf je liquide.” Leasing via SG Equipment Finance Benelux (SGEF) is makkelijk, persoonlijk en flexibel, geven metaalbedrijven Djons en Combi-Tech aan. Leasen is voor metaalbedrijven een goede optie om machines aan te schaffen.

Van der Knaap is sinds 2008 specialist in composiet glijlagers en Trelleborg afdichtingen. Voor het machineren van lagers kocht hij zelf een draai- en freesbank. In 2014 begon hij ook met metaalbewerking. “Ik zeg altijd dat we een hip verspaningsbedrijf zijn. Jonge, deskundige vakmensen, scrummeetings, CAM-software, moderne opspanmiddelen en nieuwe machines, en voor dit laatste is leasen een handige constructie. Met de leaseconstructie kunnen we voorop blijven lopen en onze kracht blijven waarborgen. We onderscheiden ons met complex werk en korte levertijden. We hebben twee vijf-assers, een draai-freescombinatie en machines met stafaanvoer en subspil. Een diversiteit die alleen kan via leasen.”

John van der Knaap (Djons): “Met leasen worden machines pas aan het einde van de leasetijd op de balans geactiveerd.”

‘Ook jong gebruikt in de lease’

In 4,5 jaar tijd schafte Djons tien nieuwe machines aan, waarvan zeven in de lease. “Groot voordeel van leasen is dat machines pas aan het einde van de leasetijd op de balans geactiveerd worden, dus tot die tijd in de kosten gezet worden. Zo blijf je liquide. SGEF deed mij een aantrekkelijk voorstel, zonder veel poespas. Zij hebben goede afspraken met diverse machineleveranciers, zijn klantgericht, goedkoop en snel. Mijn huisbankier heeft heel andere routes. Vorig jaar januari heb ik een twee jaar oude Okuma MU 5000V aangeschaft. Fijn dat naast nieuwe, ook jong gebruikte machines in de lease kunnen. Zo wordt ondernemen makkelijker gemaakt.”

‘Goed alternatief bij snelle groei’

“Ik wil het liefst alles uit eigen middelen financieren”, vertelt Bas van Pelt van Combi-Tech. “Maar als je snel groeit, is leasing een goed alternatief.” Van Pelt begon in 2008 op zijn zolderkamer met ontwerpen en engineeren. “Toen besteedde ik nog alles uit. Maar er kwam steeds meer vraag of ik ook zelf kon produceren. In 2011 startte ik met een CO2-lasersnijder. Dat kostte bij mijn huisbankier de nodige energie. Pas na veel moeite kreeg ik groen licht, maar een paar dagen later waren er toch bedenkingen. Toen was ik er helemaal klaar mee.”
Via Mazak kwam hij bij SGEF. “De laser gebruikte ik om flink geld te genereren om bij groei zelf een tweede machine aan te schaffen.” Gaandeweg breidde het machinepark steeds verder uit. “Toen ik een kantbank erbij wilde, dubde ik over kopen of leasen. Bij mijn huisbankier moest ik via internet van alles invullen en kwamen er pas maanden later twee mannen langs. Op dat moment had ik de machine zelf al aangeschaft.”

Bas van Pelt (Combi-Tech): “Als je snel groeit, is leasing een goed alternatief.”

Combi-Tech bleef doorgroeien als specialist in lasersnijden. Direct na corona was er wel een omzetdaling, maar Van Pelt bleef investeren. Zo kocht hij toen twee ontbraammachines en een kantbank. “Inmiddels draaien we weer sky-high, mede door onze brede klantenkring in onder meer de bouw, scheepsbouw, machinebouw, design en stallenbouw.” Omdat het zo goed gaat, heeft hij het pand van de buren erbij gekocht. Hier wordt binnenkort gestart met nieuwbouw voor meer ruimte. Van Pelt is ook niet te beroerd om mensen uit de brand te helpen. “Zo wilde een jongen voor zijn oma’s verjaardag eens een plaatje laten graveren. We doen dat gewoon even tussendoor. Anderhalve week later kreeg ik ineens een grote order. Toen ik de opdrachtgever vroeg hoe hij bij mij was gekomen, vertelde hij dat ik zijn zoon zo goed geholpen had. De relatie, groot of klein, staat bij ons hoog in het vaandel.” Nu is Combi-Tech bezig met een nieuwe lasersnijmachine. “Het persoonlijke contact met eerst Niek van Wieringen en nu Niels van Mourik is hierbij belangrijk. Omdat ze het bedrijf en mij kennen, had ik binnen 20 minuten een voorstel. Dat geeft vertrouwen.”

Persoonlijk en flexibel

Beide ondernemers vinden een persoonlijke, nuchtere benadering belangrijk, zeker in een tijd dat veel via internet loopt. Zij noemen SGEF snel, toegankelijk en transparant. Bovendien denkt SGEF oplossingsgericht als plannen wijzigen. Die flexibiliteit zie je ook terug in het besluit van SGEF om vorig jaar in coronatijd de lease tot zes maanden uit te stellen. SGEF werkt merkonafhankelijk, hanteert een persoonlijke aanpak en kent de sector en de machines. Zo’n volwaardige gesprekspartner biedt metaalondernemers zekerheid.
Sinds vorig jaar voert SGEF het ‘Stronger Together’-programma, om klanten te ondersteunen met flexibele financiering. Hiervoor kwam ruim 1 miljard euro voor nieuwe investeringen beschikbaar op basis van flexibele betalingen en gedurende de eerste drie tot zes maanden lagere maandelijkse leasetermijnen.
Operationele lease biedt ondernemers gebruiksgemak en flexibiliteit en drukt niet op de liquide middelen en het balansvermogen. Ook loopt de onderneming geen economisch risico, terwijl wel de modernste machines volledig benut kunnen worden. Aan het einde van de looptijd kan de ondernemer kiezen voor koop, teruggave of verlenging van de leaseperiode.

‘Ondernemers verder helpen’

In een steeds verdergaande digitale wereld staat SGEF voor persoonlijk contact”, geeft Niels van Mourik aan. “Ik ben ervan overtuigd dat persoonlijk contact in plaats van een computer de basis is voor een duurzame relatie.” Hij is om die reden vorig jaar gestart als Account Manager Industrial bij SGEF. Van Mourik heeft een financiële achtergrond en vijf jaar ervaring in de maakindustrie (innovatiesubsidies). “Met leasing wil ik ondernemers verder helpen om hun bedrijf te laten groeien.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SG Equipment Finance Benelux.

SG Equipment Finance Benelux B.V.
Niels van Mourik – Account Manager Industrial
+31 (0)6 82866646

Astronaut 22K
3824 MJ  Amersfoort
+31 (0)33 4508325
http://www.sgef.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven