Ga naar hoofdinhoud

Handige tips voor verduurzamen in de metaalbranche

Duurzaamheid is de laatste jaren een belangrijk onderwerp geworden binnen het bedrijfsleven. Niet alleen omdat ondernemers zelf groener willen werken voor een schoner milieu, maar ook omdat ze door middel van regel- en wetgeving vaak worden gedwongen om dit te doen. Volgens de Wet Milieubeheer moeten bedrijven die meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas per jaar verbruiken bijvoorbeeld verplicht energie zakelijk besparen. Hoe zit dat precies in de metaalbranche? Welke stappen kun je daar nemen om duurzamer te werken? In dit artikel lees je er meer over.

Het recyclen van metalen is van groot belang

De metaalindustrie is niet meer weg te denken uit ons land; het speelt een belangrijke rol in de economie om producten te vervaardigen met staal, koper en andere metalen. Helaas heeft de productie van dergelijke metalen een grote impact op het milieu. Dat heeft voornamelijk te maken met de energie en grondstoffen die nodig zijn om metaal te produceren en te bewerken. Daarbij komt veel CO2 vrij, wat schadelijk is voor het milieu en de wereld. Hoewel metaal an sich een duurzaam materiaal is, omdat het zo lang mee kan gaan, moet de productie ervan nader worden bekeken. Een oplossing kan zijn: de focus op het recyclen van metalen. Er is namelijk ontzettend veel te winnen met recyclen, hoewel in de praktijk blijkt dat dat in de maakindustrie (zoals de metaalbranche) vaak nog moeizaam verloopt. Het grootste voordeel van het recyclen van metalen binnen deze branche is dat de impact van de industrie op de wereld minder heftig is, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van nieuwe grondstoffen. Daarbij is metaal heel goed te recyclen.

Stap over op groene zakelijke energie voor metaalbedrijf

Een andere manier om bij te dragen aan een groenere wereld met een duurzaam bedrijf in de metaalindustrie is door over te stappen van grijze energie naar groene stroom. Ook dit heeft grotendeels te maken met de grondstoffen waar gebruik van wordt gemaakt bij de productie van energie. Bij de productie van grijze energie komt bijvoorbeeld veel CO2 vrij; veel meer CO2 dan bij de productie van groene stroom. Daarom is groene energie schoner en beter voor het milieu. Daarnaast wordt grijze energie uit fossiele brandstoffen gehaald die inmiddels al heel schaars zijn. Groene stroom wordt daarentegen geproduceerd uit natuurlijke bronnen die voor altijd zullen blijven bestaan (zolang de aarde bestaat). Denk aan de zon, de wind en het water. De keuze voor groene energie is dus sowieso een slimme en duurzame zet binnen je bedrijf. Begin met grootzakelijk energie vergelijken om op die manier de beste deal te vinden.

Kijk ook naar de verdere verwerking van metaal

Tot slot kunnen we nog verder kijken dan het recyclen van materiaal en de overstap van grijze naar groene zakelijke energie. Ook bij de verdere verwerking van metaal kunnen er stappen op het gebied van duurzaamheid worden gezet. Waar je normaal gesproken misschien aan de slag gaat met lassen om metaal te verwerken, kun je dat in de toekomst wellicht beter doen door middel van lijmen. Er bestaan vandaag de dag namelijk heel wat kwalitatieve lijmproducten die speciaal gemaakt zijn voor het hechten van metaal. Lassen vraagt namelijk ontzettend veel op het gebied van energie. Natuurlijk kun je niet altijd lijm gebruiken om bepaalde klussen te voltooien, maar kijk vooral eens waar dat wel van pas zou kunnen komen. Wat wellicht ook interessant is om te weten, is dat er tegenwoordig CO2-arm staal, oftewel groen staal, bestaat. Bij de productie van dergelijk staal komt veel minder CO2 vrij dan bij andere metalen. Kortom: duurzaamheid is zeker een interessant onderwerp binnen de metaalbranche. Naar verwachting zullen we daar de komende jaren alleen maar meer van gaan horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven