Ga naar hoofdinhoud

Een handmatige, elektrische of hydraulische pijpenbuiger?

Metalen pijpen komen voor in vrijwel allerlei industriële installaties en machines. Er zijn zoveel verschillende diameters, wandformaten, buiggradiënten en gebruikte materialen dat het best lastig is om de goede pijpenbuigmachine uit te kiezen. Handmatig, elektrisch of hydraulisch? Hieronder volgt een uiteenzetting welk type pijpenbuiger het beste is voor welke toepassing en wat hun voor- en nadelen zijn.

Mach4Metal biedt in haar assortiment allerlei types pijpenbuigmachines. Ze kunnen op wens van de klant gedemonstreerd worden in de opslaghal in Gelderland. De klant kan dan met eigen ogen zien hoe de bocht er uitziet en hoe de afstand tussen bochten gemeten kan worden. Dit is uitermate belangrijk bij het pijpenbuigen om te voldoen aan klantspecificaties.

Handmatige pijpbuiger

Manueel bedienbare pijpbuigmachines zijn geschikt voor pijpen en buizen met een kleine(re) diameter, variërend van minimaal zes tot 32 mm voor een pijpbuiger met een ratel. Laatstgenoemde is ook geschikt voor het creëren van een bocht tot 90°. De pijpenbuiger met ratel beschikt over een hefboom die de matrijs tegen de pijp duwt om de bocht te maken. Een ander type is een vrijstaande pijpbuigmachine die de grootste is van alle handmatige exemplaren. De gebruiker kan kracht zetten door middel van de lange handgreep waardoor buizen van sterk materiaal gebogen kunnen worden.

Elektrische pijpbuiger

De investering in een elektrische pijpbuiger is gerechtvaardigd als men zeer precieze hoeken in het werkstuk moet buigen. De buighoek kan in de PLC – of CNC-besturing worden ingevoerd waarna de machine automatisch het werk doet. Elektrische pijpbuigmachines zijn meestal uitgerust met verschillende matrijzen en een doorn om moeilijke buigradiussen tot een goed einde te brengen zonder dat de pijp of buis bezwijkt.

Hydraulische pijpbuiger

Met een hydraulisch aangedreven pijpbuigmachine kunt u buizen en pijpen van zeer sterk materiaal, zoals staal of gietijzer, moeiteloos buigen. Net als de elektrische variant werkt de hydraulische variant met een matrijs die de pijp tegen twee stationaire punten drukt om de bocht te maken.

De drie verschillende soorten pijpbuigers hebben hun voor- en nadelen. De handmatige exemplaren vergen veel kracht en zijn minder precies, maar zijn vriendelijk voor de portemonnee en makkelijk bedienbaar. De elektrische machine werkt exacter en is geschikt voor massaproductie, maar ze nemen meer ruimte in beslag. De hydraulische variant is relatief kleiner en maakt het buigen van harde materialen nog makkelijker. De ingebruikname duurt wel wat langer.

Laat u goed adviseren door de specialisten van Mach4Metal die de eisen en specificaties van het pijpenbuigen en het buigproces door en door kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven