Ga naar hoofdinhoud

De beste materialen voor plaat lasersnijden

Lasersnijden is een geavanceerde techniek die wordt gebruikt om materialen met uiterste precisie te snijden. Maar niet alle materialen zijn even geschikt voor deze methode. In dit blog duiken we dieper in welke materialen het beste werken voor plaat lasersnijden en waarom.

1. Staal

Staal, met name koolstofstaal, is een uitstekend materiaal voor lasersnijden vanwege zijn vermogen om de intense hitte van de laser te absorberen. Staal heeft de neiging om een oxide laag te vormen aan de snijrand tijdens het lasersnijden, wat kan bijdragen aan een ruwere afwerking. Echter, met de juiste instellingen kan dit geminimaliseerd worden.

Toepassingen: constructiedelen, machineonderdelen, gereedschappen en automotive componenten.

2. Roestvast Staal (RVS)

RVS is populair voor lasersnijden vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. RVS heeft een hogere reflectiviteit dan koolstofstaal, wat kan leiden tot uitdagingen bij het snijden. Echter, moderne lasers zijn uitgerust om deze reflectiviteit te beheren, waardoor nauwkeurige sneden mogelijk zijn.

Toepassingen: voedingsmiddelenindustrie, bouw, auto-industrie, medische apparatuur en vele andere sectoren.

3. Aluminium

Aluminium is lichtgewicht en heeft een goede thermische geleidbaarheid. Aluminium heeft een lagere smelttemperatuur dan staal, wat betekent dat het sneller kan smelten en verdampen tijdens het lasersnijproces. Dit vereist specifieke machine-instellingen om nauwkeurige sneden te garanderen.

Toepassingen: lucht- en ruimtevaart, auto-onderdelen, consumentenelektronica en bouwcomponenten.

4. Koper

Koper is een uitdagend materiaal om te snijden vanwege zijn hoge reflectiviteit en thermische geleidbaarheid. Koper kan snel warmte afvoeren, wat het risico op vervorming tijdens het snijproces kan verhogen. Het vereist lasers met een hogere vermogensdichtheid voor effectief snijden.

Toepassingen: elektrische componenten, warmtewisselaars en decoratieve artikelen.

5. Messing

Net als koper is messing reflecterend, wat het snijden ervan uitdagend kan maken. Messing heeft een lagere smelttemperatuur dan koper, wat betekent dat het sneller kan smelten tijdens het lasersnijproces. Dit kan leiden tot bredere snijsporen en een ruwere afwerking.

Toepassingen: decoratieve artikelen, sieraden, instrumentonderdelen en elektrische componenten.

Conclusie

Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen die het geschikt maken voor lasersnijden, maar ook uitdagingen met zich meebrengen. Door rekening te houden met deze bijzonderheden kunnen lasersnijders optimale resultaten behalen voor elk type materiaal. Wanneer u op zoek bent naar een expert in lasersnijden, is het essentieel om een partner te kiezen die zowel ervaring als expertise in het veld heeft. Dit betekent dat zelfs de meest complexe snijklussen met precisie worden uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven