Alle reden om te investeren in veiligheid en gezondheid op de werkvloer • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Alle reden om te investeren in veiligheid en gezondheid op de werkvloer

Afbeelding met persoon, gebouw, jong, jongen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Werk je in de metaalsector, dan heb je dagelijks te maken met risicovolle situaties op de werkvloer. Wellicht ben je je niet altijd even bewust van die risico’s, omdat het om taken gaat die je intussen routinematig uitvoert. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje en dat hoekje is in de metaalsector  groter dan je denkt. Je krijgt mogelijk te maken met giftige stoffen, gassen, lawaai, hoge temperaturen en fysieke overbelasting. Dat zijn allemaal potentiële bedrijfsongevallen. We overdrijven niet: in Nederland vinden jaarlijks namelijk tweehonderdduizend geregistreerde bedrijfsongevallen plaats, waarbij in 4.300 gevallen letsel ontstaat en in zestig gevallen het slachtoffer het met de dood bekoopt. Alle reden dus om te investeren in een gedegen basiskennis van veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Het VCA-certificaat

Die gedegen basiskennis kan worden opgedaan door een VCA-cursus te volgen. Na een succesvol afgelegd VCA-examen ontvangt de cursist het VCA-certificaat. Dit certificaat is de laatste jaren flink in waarde gestegen. Veel opdrachtgevers besteden klussen zelfs alleen nog uit aan bedrijven met zo’n certificering. Ook nemen steeds meer bedrijven alleen nog medewerkers aan die in het bezit zijn van een VCA-diploma. VCA heeft een forse ontwikkeling doorgemaakt, sinds de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (waar de afkorting VCA voor staat) in 1994 in het leven werd geroepen. Dat gebeurde door aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven om het veiligheidsbeleid van bedrijven te kunnen toetsen.

Wat is VCA Basis?

Voor medewerkers in de metaalsector is er de B-VCA certificering, ook wel VCA Basis genoemd. Maar wat is VCA Basis nu precies? Het gaat om een cursus waarin speciale aandacht besteed wordt aan de risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid waar je als metaalwerker op de werkvloer mee te stellen krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Arbowetgeving, maar ook aan zaken als EHBO, preventie en noodplannen. Aan bod komen onder meer het omgaan met gevaarlijke en giftige stoffen, veilig lassen en hoe om te gaan met lasrook, ventilatie en afzuiging. Daarnaast wordt mentale en fysieke overbelasting besproken en wordt er gekeken naar hoe je op een veilige en gezonde manier omgaat met lawaai, trillingen en straling. Er wordt gekeken naar werken in gesloten ruimte en naar werken op hoogten en het gebruik van ladders, steigers en hoogbouwwerkers. Ook is veilig omgaan met elektriciteit een thema. Uiteraard is er ook aandacht voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Afbeelding met persoon, man, dragen, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Verschillende vormen voor verschillende doelgroepen

Er zijn verschillende VCA-cursussen voor verschillende doelgroepen. De cursus kan gevolgd worden bij VCANederland als klassikale cursus, als online training of als zelfstudiecursus. Voor leidinggevenden is er een specifieke cursus, VCA-VOL: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Dit is ook de cursus die ZZP’ers in de sector moeten volgen om op de juiste manier VCA-gecertificeerd te worden. Voor intercedenten in de uitzendbranche die personeel detacheren is er een derde variant: VIL-VCU. Voor alle deelnemers geldt dat het mogelijk is om een proefexamen af te leggen voor het officiële examen, zodat men vol vertrouwen het echte examen kan afleggen en het VCA-diploma in de wacht kan slepen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven