Ga naar hoofdinhoud

Zware precisieverspaning Hyundai Wia

Hyundai-Wia presenteert tijdens de EMO Hannover 2013 een vijftiental machines: dat is een tiende van het complete leveringsprogramma van de Koreaanse fabrikant van CNC gereedschapmachines. Hyundai-Wia streeft naar een ’toppositie in de markt voor precisiemachines in de 21e eeuw’.

Speciaal voor toepassing in de olie- en gasindustrie ontwikkelde Hyundai Wia de draaimachine L800LMA, die voorzien is van een klauwplaat waardoor pijpdelen van een grote diameter (tot 325 mm) kunnen worden aangevoerd voor bewerking, bijvoorbeeld afdraaien en het aanbrengen van een lasnaad-afschuining. De thermisch symmetrische vaste kop is voorzien van een speciale hitte-isolatie om bij langdurig bewerken de nauwkeurigheid te handhaven. De stabiliteit bij zeer zware bewerking wordt gegarandeerd door een combinatie van meerrijige P4 dubbele cilindrische rollagers en hoeklagers. De grote twaalfpositie-gereedschaprevolver, die wordt aangedreven door een hoogkoppel-servomotor,  maakt het mogelijk  precisiefreesbewerkingen in dezelfde opspanning uit te voeren.

 

L800LMA Hyundai Wia EMO Hannover 2013

 

Alle assen van de draaimachine L800LMA zijn voorzien van stabiele blokgeleidingen (foto’s: Hyundai-Wia/Dymato)

 

Verticale draaimachine

Onder de naam LV450RM presenteert Hyundai Wia een kleine verticale draaimachine met vaste kolom voor het draaien van remschijven. Van dit type heeft bijvoorbeeld de Italiaanse fabrikant van remblokken en -schijven Brembo al een honderdtal in gebruik genomen. De machine, die ook geschikt is voor zware bewerking, is uitgerust met een geavanceerde hoofdspil die ook op langere termijn zorgt voor een hoge werkstukprecisie. Het vermogen van de spil bedraagt 18,5/22 kW. De gereedschaprevolver draait om een verticale as voor meer stabiliteit bij de snijbewerking. De LV450RM, hoewel compact gedimensioneerd, kan werkstukken bewerken met een diameter tot 465 mm en een hoogte tot 465 mm. De machine is uitgerust met een extra hoge, absoluut lekvrije toegangsdeur en met een koelmiddeltank met een extra hoge capaciteit (300 l).

 

Tandkransen

Andere machines waarvoor de Koreaanse fabrikant speciale aandacht vraagt zijn de L2600M/2SP een ‘frontloader’-draaicentrum met portaallaadinrichting – zie de foto bij het intro van dit bericht – die op een aantal punten is verbeterd t.o.v. het voorgaande model, en het ‘ram-type’ verticale draaicentrum LV1400, geschikt voor groot, horizontaal op te spannen draaiwerk zoals tandkransen. De machine wordt als nieuwkomer duidelijk afgezet als een aantrekkelijk alternatief ten opzichte van bestaande concurrenten op de markt.

 

Tienduizend

Hyundai Wia bouwt inmiddels zo’n tienduizend machines per jaar. De machines hebben een opvallend modern design en dekken het gehele verspaningsspectrum af, van eenvoudig seriewerk tot complexe bewerking van grote, enkelvoudige werkstukken. Het programma gaat steeds meer in de richting van ‘high tech’-machines. Onlangs is in de thuisbasis Zuid-Korea een nieuw innovatiecentrum gebouwd. In 2015 zal ook in Duitsland, nabij Frankfurt, een dergelijk centrum in gebruik worden genomen. Tijdens de EMO zullen op de stand van Hyundai Wia o.a. medewerkers van de Nederlandse vertegenwoordiger Dymato aanwezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven