Yasda bedwingt micrometer schrapend • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Yasda bedwingt micrometer schrapend

In een aantal opeenvolgende cycli van meten en schrapen worden rechtheden bereikt in het submicron-niveau (foto’s: Jan Oonk)

Tijdens de Yasda-Tour die De Ridder eind oktober had georganiseerd, konden de deelnemers met eigen ogen aanschouwen dat de Japanse machinebouwer niet voor niets synoniem staat voor stabiliteit en nauwkeurigheid. Kosten nog moeite worden gespaard om rechtheden en rondloopnauwkeurigheden te bereiken in het submicronniveau.

Striving to be the best, not the biggest”, zo luidt het parool van de Japanse machinebouwer Yasda. ‘The best’ betekent in dit geval het bouwen van freesmachines en bewerkingscentra die qua stabiliteit en nauwkeurigheid onovertroffen zijn. Dat streven steunt op twee pijlers, het concept van de machines en de manier waarop het productietraject wordt uitgevoerd.

Eerst iets over het concept. Om een maximale stijfheid te bereiken is de direct aangedreven spil zo kort mogelijk ontworpen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een isolerend koppelsegment, om warmte-invloeden tot  een minimum te beperken. Rondloopnauwkeurigheden van 0,8 micrometer (bij een toerental van 20.000 min-1).

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven