Nieuws

Wordt 2021 topjaar?

Metaalondernemers blijken zich in ruime meerderheid geen zorgen te maken over de eigen activiteiten in 2021. Het leeuwendeel voorziet geen grote problemen. Dat blijkt uit de reacties van respondenten op de stelling die metaalmagazine.nl in januari heeft voorgehouden.

Maar liefst 83% is positief over komend jaar. 51% van alle respondenten (6 op de 10 van de positief gestemden) verwacht geen topjaar, maar maakt zich ook geen (grote) zorgen. 23% van het totaal verwacht dat het pas na de zomer gaat aantrekken. 9% rekent op een topjaar en zegt het werk nu al niet aan te kunnen.

17% is minder positief. Van deze nee-stemmers blijft voor ruim 70% (12% van het totaal) met name de orderportefeuille zorgen baren. De overige bijna 30% (5% van het totaal) verwacht met de activiteiten nog flink aan de bak te moeten om aan het eind van het jaar zwarte cijfers te kunnen schrijven.

Eerste week januari

Begin januari lag het percentage positief en negatief gestemden ongeveer gelijk (82,5% om 17,5%), maar was er hierbinnen een nuanceverschil.

Bij de positieve respondenten verwachtte in de eerste week iets meer dan 41% van het totaal nog dat het geen topjaar zou worden maar maakten ze zich geen (grote) zorgen. Toen was ruim 31% nog van mening dat het pas na de zomer weer drukker zou worden en 10% was toen nog zeer optimistisch dat het een topjaar zou worden.

Bij de nee-stemmers maakte zo’n 14% van alle respondenten zich toen zorgen over de orderportefeuille, terwijl bijna 3,5% verwachtte flink aan de bak te moeten.

Nieuwe stelling

Digitaliseren en automatiseren zullen in de toekomst meer dan ooit noodzakelijk zijn om efficiënt te kunnen werken en een gestroomlijnde productie te garanderen, zo wordt algemeen gesteld. Maar wat vindt u?

Automatiseren is noodzaak!

  • Klopt. Maar ik vind het wel lastig om te beginnen of de volgende stap te zetten. (40%)
  • Zeker. Ik ben stapsgewijs begonnen en weet precies waar ik uit wil komen. (40%)
  • Nee. De forse investeringen wegen voor mij niet op tegen de meerwaarde. (20%)
  • Nee hoor. Het werk gaat goed zo. Bovendien kost het banen of moet ik mijn personeel bijscholen. (0%)

Stem mee en motiveer uw antwoord, met een mailtje naar t.vandermeer@eisma.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven