Beleid en wet- en regelgeving vormen het belangrijkste struikelblok bij circulair ondernemen. Daarna worden fiscaliteit, subsidieverstrekking en vergunningverlening als obstakels gezien. Dat blijkt uit de notitie Rode Draden 2022 van het Versnellingshuis Nederland Circulair!.
Van de respondenten vindt 70% de huidige wet- en regelgeving ongeschikt voor hun circulaire activiteiten. 50% van de respondenten noemt het aanpassen van wet- en regelgeving als meest gewenst om circulair te kunnen ondernemen.
Kosten van arbeid
Ook de kosten van arbeid kunnen een belangrijk obstakel vormen bij circulair ondernemen.
Bijna de helft van de bedrijven stelt dat met de huidige kosten van arbeid circulaire activiteiten niet rendabel te maken zijn. Circulair ondernemen omvat dan ook relatief veel arbeidsintensieve processen.
Vraag en aanbod sluit onvoldoende aan
Daarnaast sluiten vraag en aanbod bij secundaire grondstoffen, materialen en
producten onvoldoende op elkaar aan.
Het aanbod is bovendien onvoldoende voorspelbaar in termen van kwantiteit, kwaliteit en timing, zo ervaart 47% van de ondernemers, blijkt uit de notitie.
‘Zo makkelijk mogelijk maken’
“We zien dat ondernemers heel graag inzetten op zo veel mogelijk hergebruik van grondstoffen en zo weinig mogelijk afval”, stelt staatsecretaris Vivianne Heijnen.
“Ik vind dat we het bedrijven zo makkelijk mogelijk moeten maken, juist ook voor het midden- en kleinbedrijf. Zodat we van circulair en klimaatneutraal ondernemen met elkaar de norm maken.”
Week van de Circulaire Economie
Van 7 tot en met 12 februari is de Week van de Circulaire Economie. Met meer dan 200 (online) evenementen zoals workshops, debatten en inspiratiesessies tonen ondernemers, bedrijven en overheidsinstellingen hoe zij het circulaire model omarmen.
De Week van de Circulaire Economie trapt op 7 februari af met de Nationale Conferentie Circulaire Economie.
Dan worden veertig deelsessies georganiseerd, verdeeld over twee rondes, waarin concrete handvatten worden geboden om direct mee aan de slag te gaan.
Ook strijden negen veelbelovende bedrijven en publieke instellingen om de Circular Awards 2022.
Kijkje in de keuken
En daarnaast geeft Riwald Recycling tijdens dit evenement een kijkje in de keuken bij de vestiging in Almelo.
Het metaalrecyclingbedrijf vervult wereldwijd een spilfunctie als leverancier in de circulaire keten van duurzaam materiaalgebruik.
Er worden materialen gerecycled tot meer dan 150 soorten duurzame grondstoffen.
Meer informatie
Bekijk activiteiten van de Week van de Circulaire Economie
Bekijk de notitie Rode Draden 2022