'Vraag naar spraakgestuurde bediening stijgt' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Vraag naar spraakgestuurde bediening stijgt’

De vraag naar spraakgestuurde bediening bij machine- en apparatenbouwers neemt toe. Dat merkt besturingenfabrikant E.D.&A.  Vooral de domotica-functionaliteit van de ‘slimme’ speakers biedt mogelijkheden. Tijdens de Esef is een voice controlled demo te zien.

Consumenten gebruiken tegenwoordig al steeds vaker voice control, bijvoorbeeld bij het bedienen van domotica-toepassingen in huis. Bekende voorbeelden op dit moment zijn Google Home, Amazon Echo (Alexa) en Siri (Apple).

Met name de domotica-functionaliteit van de ‘slimme’ speakers spreekt machine- en apparatenbouwers aan. Er komen meer en meer machines en apparaten op de markt die gekoppeld kunnen worden aan de slimme speaker om ze op deze manier ook te bedienen.

Sturing ook via app

De ‘slimme’ speaker stuurt het spraakcommando eerst ‘naar de cloud’; een webserver ergens op het internet. Die server weet welke machines of toestellen gekoppeld zijn en welke mogelijkheden ze ondersteunen. Deze decodeert de spraakcommando’s en zet ze om in commando’s.

Via het internet worden ze teruggestuurd naar het juiste toestel om het commando uit te voeren. Bij Google Home en Amazon Alexa hoort ook een smartphone app. In die app zijn die gekoppelde machines en apparaten ook zichtbaar, zodat ze tevens bestuurd kunnen worden via smartphone.

Voice controlled demo

Om het principe van voice control te visualiseren en uit te testen, bouwde E.D.&A. een demo opstelling met enkele RGB led’s, relais en ventilator, met daarbij een slimme speaker. De elektronische besturing van E.D.&A. is voorzien van software om in dit geval een ventilator (aan/uit) en verlichting (aan/uit, dimmen) aan te sturen.

Tijdens Esef

Belangrijk punt hierbij is de manier waarop de besturing van E.D.&A. aan de cloud vertelt wat hij ondersteunt en ook hoe de beveiliging hiervan werkt. Op deze manier kan niemand anders commando’s naar de besturing sturen. De demo is te zien tijdens de Technishow/Esef Maakindustrie, hal 3 A085.

Bekijk ook:

Dossier TechniShow

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven