Ga naar hoofdinhoud

‘Vraag definitieve berekening NOW tijdig aan’

Werkgevers in de metaal, die in de vier aanvraagperiodes tussen oktober 2020 en september 2021 gebruikmaakten van de NOW-regeling (NOW 3.1, 3.2, 3.3 en 4), dienen aan de slag te gaan om daarvoor de definitieve berekening aan te vragen. Dat stelt UWV. Op dit moment moeten 4.649 werkgevers in de metaalindustrie nog een of meer aanvragen indienen. Als zij de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot terugvordering van het volledige voorschot.

De werkgevers hebben nog krap een maand om hun definitieve omzetverlies door te geven, of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. UWVgaat hen daar met een extra communicatiecampagne op wijzen.

Zij ontvingen bij de NOW eerst een voorschot gebaseerd op een verwacht omzetverlies. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de betreffende NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben.

Deadline aanvraag: 22 februari 2023

De deadline voor de definitieve aanvraag is vastgesteld op 22 februari 2023.

Dit geldt voor vier NOW-periodes: de derde periode NOW (NOW 3.1) die liep van oktober 2020 tot en met december 2020, de vierde periode NOW (NOW 3.2) van januari tot en met maart 2021, de vijfde periode NOW (NOW 3.3) van april tot en met juni 2021 en de zesde periode NOW (NOW 4) die liep van juli tot en met september 2021.

Veel werkgevers in de metaalindustrie vroegen in meerdere periodes NOW aan.

In totaal zijn over deze vier periodes 17.400 voorschotten toegekend aan 8.611 werkgevers in de metaalindustrie. UWV keerde over deze vier periodes 838,9 miljoen euro aan voorschotten uit.

Van de 8.611 werkgevers die in deze vier periodes een of meer voorschotten heeft ontvangen, zijn er 3.962 klaar met hun aanvraag van de definitieve berekening, dus 4.649 werkgevers nog niet.

“De coronacrisis is voorbij, maar daar zijn nieuwe uitdagingen voor in de plaats gekomen”, zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps.

“Werkgevers kampen met een krappe arbeidsmarkt, hoge inflatie en hoge energieprijzen. We begrijpen dat het dan lastig kan zijn om daarnaast tijd te vinden om de definitieve berekening voor de NOW aan te vragen. En dat het soms ook ingewikkeld is, omdat het meerdere periodes betreft.”

“Toch is het belangrijk om nu echt aan de slag te gaan, want er gaat best wat tijd zitten in het verzamelen en aanleveren van alle informatie.”

Uitstel mogelijk

Werkgevers die in een periode meer dan 40.000 euro aan voorschot hebben ontvangen of recht hebben op een definitief bedrag van 40.000 euro of meer, hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van hun boekhouder). Bij een voorschot of definitief bedrag boven 125.000 euro, is een accountantsverklaring nodig.

Door de gecombineerde deadline voor vier periodes kunnen bepaalde controlewerkzaamheden gecombineerd worden. Dat maakt dat werkgevers niet voor elke periode apart een boekhouder of accountant hoeven in te schakelen.

Toch zal het ook nu weer druk zijn bij boekhouders en accountants. Dit kan ervoor zorgen dat het niet lukt om op 22 februari die derden- of accountantsverklaringen afgerond te hebben. Daarom is het opnieuw mogelijk om 14 weken uitstel te krijgen.

Camps: “Maar als je hiervan gebruik wil maken, is het belangrijk dat je dat uiterlijk 22 februari aangeeft. We hebben daarvoor een speciaal formulier op onze website staan.”

Communicatiecampagne

De komende maand gaat UWV met een communicatiecampagne werkgevers nadrukkelijk informeren over de naderende deadline en over de ondersteuning die UWV biedt.

Zo worden werkgevers rechtstreeks benaderd via post, mail en telefoon. Daarnaast worden werkgevers geïnformeerd via online advertenties, advertenties in vakbladen en radiospotjes.

“De NOW heeft zijn werk gedaan, veel werkgevers door de crisis geholpen en gezorgd dat werkgelegenheid behouden is”, zegt Camps.

“Maar de afhandeling van de NOW vraagt nog veel tijd, aandacht en energie van werkgevers én van onze medewerkers die hier vaak al vanaf het begin van de coronacrisis met hart en ziel mee bezig zijn. Werkgevers moeten weten dat al deze bevlogen collega’s ook nu weer voor ze klaar staan om ze zo goed mogelijk te helpen.”

Informatie over definitieve berekening

Werkgevers kunnen alle informatie over de definitieve berekening vinden op de website van UWV. Ook kunnen ze in hun persoonlijke Mijn NOW-omgeving per regeling zien wat ze nog moeten doen.

Nieuw online dashboard

UWV heeft ook een online dashboard gelanceerd met informatie over de definitieve berekeningen. Per NOW-periode is te zien hoeveel aanvragen er binnen zijn en hoeveel er nog gedaan moeten worden.

Bovendien kan de informatie uitgesplitst worden naar onder meer regio, sector en bedrijfsomvang. Het dashboard laat bovendien zien hoe vaak er sprake is van nabetalingen en terugvorderingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven