Van Vlijmen vonkt groot en gecompliceerd • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Van Vlijmen vonkt groot en gecompliceerd

De AQ1200L is een grote draadvonkmachine met een tank van 3.000 l. Van Vlijmen is de eerste in Nederland die deze machine in gebruik heeft genomen (foto: Tim Wentink)

Gereedschapmakerij Van Vlijmen uit Den Bosch heeft het machinepark uitgebreid met een grote draadvonkmachine van Sodick. De gereedschapmaker wil zich met de AQ1200L onderscheiden van de concurrent. Orders voor werkstukken die voorheen te groot waren voor de voorganger van de AQ1200L, de AQ900L, komen inmiddels binnen.

Momenteel heeft Van Vlijmen drie draadvonkmachines van Sodick in gebruik. Het betreft de AQ400L, de AQ600L en sinds enige tijd heeft de AQ900L ruimte gemaakt voor de AQ1200L. “Omdat gereedschappen en daarmee het vonkwerk steeds groter wordt, zijn wij genoodzaakt om mee te groeien met de machinecapaciteit”, aldus directeur Alex Van Vlijmen. Door een te klein X- en Y-asbereik van de  AQ900L moesten werkstukken regelmatig verschoven worden van positie. In sommige gevallen zelfs vier keer. Dit kan onnauwkeurigheden met zich meebrengen, het werkstuk moet immers vier keer opgespannen worden met als gevolg dat het nulpunt kan fluctueren.

Groot bereik

Met de AQ1200L is dit probleem opgelost. Deze draadvonkmachine heeft een bereik van 1.200 mm x 800 mm x 400 mm (XxYxZ) en is geschikt voor werkstukken met een afmeting van maximaal 1.600 mm x 1.200 mm x 400 mm (XxYxZ) en een massa tot 4.000 kg. Werkstukken kunnen nu in één opspanning volledig bewerkt worden. Momenteel heeft Van Vlijmen al vijftien werkstukken geproduceerd met de AQ1200L die voorheen met de AQ900L niet mogelijk waren. En de AQ1200L leent zich niet alleen voor het bewerken van grote werkstukken, maar zeker ook voor het bewerken van meerdere kleine werkstukken. Zo kan er bijvoorbeeld in het weekend of ‘s nachts langdurig kleine werkstukken onbemand geproduceerd worden. Bij het produceren van o.a. snijgereedschappen is draadvonken daarom veel minder arbeidsintensief ten opzichte van slijpen.

Sodick AQ1200L Van Vlijmen
De AQ1200L stelt Van Vlijmen in staat om grote werkstukken te bewerken. Werkstukken met productietijd van ruim 60 uur zijn geen uitzondering (foto’s: Van Vlijmen)

Blijven vernieuwen

Sinds Alex van Vlijmen in het jaar 2000 de gereedschapmakerij van zijn vader heeft overgenomen is er flink geïnvesteerd in het moderniseren van de productieruimte en het machinepark. “Ik wil werkstukken kunnen produceren waar concurrenten zich niet aan durven wagen”, vertelt Alex Van Vlijmen. “Om dit te realiseren moet je als metaalbewerker altijd investeren in nieuwe machines en processen”. Met deze doelstelling is het niet vreemd dat de automobielindustrie een belangrijke afzetmarkt is voor Van Vlijmen. Er worden hoge eisen gesteld aan de gereedschappen, buig- en volgsnijstempels die geleverd worden aan de automobielindustrie. Levertijden zijn kort, werkstukken worden complexer, toleranties zijn kleiner en mede daardoor is er geen ruimte om fouten te permitteren. “We leven van paniek bij onze klanten en presteren onder hoge druk. Bij de AQ1200L zijn productietijden van ruim 60 uur per werkstuk geen uitzondering. Dan kun je in een vergevorderd stadium geen fouten veroorloven. Aan de andere kant kunnen wij binnen 24 uur een nieuwe geharde snijnippel leveren”, aldus Van Vlijmen. Dit vraagt om een flexibel en betrouwbaar productieproces, maar ook om soortgelijke werknemers.

Certificering geeft voorsprong

Een belangrijk voordeel is de ISO 9001 certificering waar het bedrijf over beschikt. Volgens Van Vlijmen zijn er nog niet veel gereedschapmakers die over deze certificering beschikken en dat geeft een voorsprong. Met name wanneer men wil leveren aan de automobielindustrie. De reden dat Van Vlijmen voor de AQ1200L van Sodick heeft gekozen komt niet als een verrassing. Er wordt namelijk hoofdzakelijk met twee machineleveranciers zaken gedaan om zeker te zijn van een betrouwbare en constante service. Bovendien geeft Van Vlijmen aan dat er op het gebied van grote draadvonkmachines verder niet heel veel keus is. Andere voordelen die hij benoemd zijn de eenvoudige en vertrouwde machinebesturing en het onderhoudsvriendelijke karakter van de machine. Dit houdt in dat de machine niet dagelijks schoongemaakt hoeft te worden.

Van Vlijmen
De stempels en gereedschappen die Van Vlijmen levert worden toegepast voor bijvoorbeeld de massaproductie van plaatdelen, voornamelijk in de automobielindustrie

Uitbreiding

Om de constante groei van het bedrijf op te vangen, breidt Van Vlijmen binnenkort uit met een nieuwe productiehal van 400 m2. “Met voldoende ruimte hadden we niet eens afscheid hoeven te nemen van de AQ900L draadvonkmachine. Ondanks dat deze machine in acht jaar tijd ongeveer 25.000 uur productie heeft gedraaid deed deze het nog prima”, vertelt Alex Van Vlijmen. Naast machines van Sodick heeft Van Vlijmen  ook diverse bewerkingscentra van Huron in gebruik. De machines van Sodick worden in Nederland vertegenwoordigd door De Ridder uit Best.

 

DOOR: TIM WENTINK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven