Virtueel CNC-verspanen op school • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Virtueel CNC-verspanen op school

Fanuc CNC Simulator Pro (schermafdruk Fanuc).

Bij ROC Graafschap College in Doetinchem kunnen leerlingen virtueel leren CNC-verspanen. De school heeft hiervoor werkplekken ingericht met 3D virtuele machines. Het gaat om 24 Fanuc CNC Simulator Pro seats. Het CNC Instructie Buro verzorgt de levering en support.

Door virtueel te verspanen, ontdekken leerlingen welke fouten ze maken en kunnen ze ook leren van hun fouten, zonder bang te hoeven zijn voor een crashes in de machine.

Programmeren op ‘eigen’ machine

De oplossing is gerealiseerd door CNC Instructie Buro, dat deze simulatiesoftware levert in groepen van 12 of 24 seats. Voor het onderwijs als doelgroep, liggen de aanschafprijzen van 12 of 24 seats ook op een zeer haalbaar niveau, zegt CNC Instructie Buro.

Met de 24 seats in het Graafschap College kunnen leerlingen gedurende langere tijd aan hun ‘eigen’ virtuele machine programmeren. De school laat weten dat het prettig werkt voor zowel docent als student. Fouten kunnen vooraf al worden onderkend zodat ‘echte’ machinecrashes worden voorkomen.

E-learning features

Door de inrichting van theorie- en praktijklokalen kan, samen met het zelfgemaakte Fanuc (ISO) programma, de afloop van de bewerking op virtuele CNC-machines worden gesimuleerd.

Het geheel bestaat uit verschillende werkboeken in de vorm van tutorials en interactieve CNC-programmeeroefeningen. Diverse e-learning features zijn inbegrepen zodat leerlingen de tijd die ze kwijt zijn aan het programmeren van het werkstuk verkorten en vereenvoudigen.

Besturing virtuele drone

In de software kan ook kennisgemaakt worden met diverse simulaties van bewerkingen op machines, zoals bovenfrezen, laser/plasmasnijden, 3D printen en zelfs van bewerkingen met een 5-assige robot. Als fun-onderdeel is de besturing van een virtuele drone toegevoegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven