Ga naar hoofdinhoud

Vingerfrezen met interne koeling

Op de komende Euromold 2010, die gehouden wordt van 1 december tot en met 4 december in Frankfurt (D), introduceert Lach Diamant nu ook vingerfrezen met de ‘Cool injection’ technologie. De vingerfrezen zijn genomineerd voor de Euromold Award 2010.

De vingerfrezen van Lach Diamant worden vooral gebruikt bij de fabricage van matrijzen en gereedschappen, onder meer in de automobielindustrie. De ‘Cool injection’ technologie is daarom in samenwerking met Audi ontwikkeld. Deze technologie werd voor ander gereedschap (onder andere draaibeitels en vlakfrezen) al eerder op de AMB 2010 in september in Stuttgart (D) geïntroduceerd.

 

Lach Diamant vingerfrezen

Juist in de matrijzenbouw worden steeds vaker hardere materialen gebruikt, waardoor de thermische belasting van de snijkanten aanzienlijk wordt verhoogd (bron: Lach Diamant)

 

De snijkanten van de vingerfrezen van Lach Diamant zijn gemaakt van polykristallijn diamanten (PCD) of boornitride (CBN). De koelkanalen van de ‘Cool injection’ technologie komen uit in bovenzijde van de snijkant. Daarom kan het koelmiddel (vloeibaar of gasvormig) direct de snijkant koelen waardoor de thermische belasting van de PCD/CBN snijkant aanzienlijk wordt gereduceerd. Hierdoor breken spanen ook sneller af, hetgeen de oppervlaktekwaliteit ten goede komt.

 

Bij het gebruik van de PCD-vingerfrezen zijn voor de meeste gangbare materialen zoals aluminium, koper, grafiet e.d. de gangbare koelmiddelen te gebruiken. Bij het verspanen met de CBN gereedschappen van bijvoorbeeld gehard staal, PM-staal of gietijzer kan gekoeld worden met lucht of met minimaalsmering (MMKS).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven