Vijfde generatie lineaire Sodick bij De Ridder • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vijfde generatie lineaire Sodick bij De Ridder

De Ridder heeft onlangs de vijfde generatie Sodick vonkmachines met lineaire motoren voorgesteld. Met deze motoren zijn met hoge nauwkeurigheid snelle vonkbewerkingen mogelijk. Bij zinkvonkmachines bijvoorbeeld kan met een lineaire motor snel ‘gepompt’ worden met de Z-as, hetgeen resulteert in een goede spoeling.

Tijdens de Sodick Draadvonkdagen, medio mei in het TechCenter van De Ridder in Best, stond de nieuwe draadvonkmachine AG600L LP2WH Premium centraal. Het getal 600 verwijst naar het bereik in de X-as van 600 mm. De ‘L’ achter dit getal vertelt ons dat het om ‘Linear EDM’ gaat,  een machine dus met lineair aangedreven motoren.

Werkstuk Sodick AG600L LP2WH Premium

De Ridder demonstreerde het kunnen  van de nieuwe machine door een gereedschapstalen stiftje van 4 mm te ‘draai-draadvonken’. Het werkstukje roteert tijdens deze bewerkingsvariant en de vonkdraad functioneert als een draaibeitel (foto’s: Reinold Tomberg)

 

Vijfde generatie Linear EDM

De brochure van de nieuwe draadvonker vermeldt vol trots dat het gaat om de ‘5th Generation Linear EDM’.  LP2WH is de naam voor de besturing. W duidt op ‘wire’ en H op ‘high speed’. Het is dus een machine met een highspeed-generator. De Premium-uitvoering heeft tal van extra’s.

Jan van Egmond en Ron Maarschalkerweerd De Ridder

Volgens Jan van Egmond (rechts) en Ron Maarschalkerweerd, respectievelijk president van Sodick Europe en productmanager EDM bij De Ridder, evolueert dat de vonktechniek steeds meer van niche-techniek tot een breed inzetbare metaalproductietechniek (voor meer foto’s van ons bezoek aan De Ridder in Best zie ons fotoalbum) 

 

Zinkvonkers

De nieuwe draadvonker is naast de uitvoering AG600L ook leverbaar als de AG400L (X-bereik is 400 mm). Ook biedt Sodick nu zinkvonkmachines aan in een ‘vijfde generatie’-uitvoering: de typen AG40L, AG60L (zie ook video aan het einde van dit bericht met uitleg Jan van Egmond) en AG80L. Het getal in de type-aanduiding is weer de indicatie voor het het bereik van de X-as: respectievelijk 400 mm, 600 mm en 800 mm.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven