Ga naar hoofdinhoud

Video Emag over bewerken blisk met PECM

Met twee kathoden komt de gewenste kromming van de schoep tot stand (foto: Emag)

Emag heeft een interessante video op YouTube geplaatst die laat zien hoe elektrochemisch bewerken ingezet kan worden voor het bewerken van schoepen van een blisk (bladed integrated disk). Electrochemical machining (ECM) geldt als een technologie met veel onbenut potentieel voor het bewerken van metalen producten met fijne en complexe details.

ECM (Electrochemical Machining) wordt in de literatuur ook wel aangeduid als ‘reverse electroplating’. Oftewel: elektrochemisch bewerken is eigenlijk een omgekeerd galvaniseerproces. Door middel van elektrolyse wordt dus het materiaal verwijderd.

https://www.youtube.com/watch?v=7IREqOqrQbY&feature=youtu.be

De P in de hier bovengenoemde afkorting staat voor ‘precisie’. Bij elektrochemisch bewerken is het werkstuk de anode (positief) en het gereedschap (met de verlangde vorm) is de kathode (negatief). Als elektrolyt wordt natriumnitraat NaN03 of natriumchloride NaCl ingezet. Het materiaal dat verwijderd wordt is een metaalhydroxide dat uit het elektrolyt wordt gefilterd. Het verschil tussen PECM en ECM is dat de spleet waardoor het elektrolyt spoelt veel enger is en dat door een mechanisch opgewekte trilling het elektrolyt in de spoelspleet pulseert. In ons land wordt Emag vertegenwoordigt door Oude Reimer. Lees meer in het artikel hieronder:

– artikel Metaal Magazine over PECM

Een schema die de opstelling van de kathodes laat zien (bron: Science Direct)
Een schema die de opstelling van de kathodes laat zien (bron: Science Direct)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven